Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Δημόσιο: Αναστέλλεται η "ωρίμανση" των μισθών από 1 Ιουλίου

Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σύμφωνα με σχετική διάταξη η οποία συμπεριλήφθηκε αργά χθες το βράδυ στον εφαρμοστικό νόμο.

Έτσι οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των λοιπών κρατικών φορέων δεν θα λάβουν τις μισθολογικές αυξήσεις που συνοδεύουν την “ωρίμανση”, δηλαδή την αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου.

Όπως εξήγησε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος η αναστολή θα ισχύσει μέχρι την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου στο οποίο θα καθορισθούν τόσο οι ωριμάνσεις όσο και οι προαγωγές.

“Η θέσπιση του νέου πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό και πάντως μέσα στο καλοκαίρι”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως με το ισχύον καθεστώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν κλιμάκιο και συνεπώς παίρνουν την προβλεπόμενη αύξηση κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο μισθολόγιο ο χρόνος αυτός θα ...επιμηκυνθεί σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Επιπλέον από άλλες προσθήκες στον εφαρμοστικό νόμο προκύπτουν τα ακόλουθα:-Οι συντάξεις του ΝΑΤ μειώνονται από 1ης Ιουλίου και όχι αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η μείωση θα είναι μεσοσταθμική ώστε να μην θιγούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά οι υψηλές και δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα.

-Αυξάνεται περαιτέρω ο φόρος στα “φθηνά” τσιγάρα.

-Αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

-Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να συσταθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός 20 ημερών από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και όχι ύστερα από ένα μήνα που ορίζονταν στην αρχική διάταξη.
πηγή: Η

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΠΗΓΑΝ ΝΑ... ΔΗΜΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ!

Με μια «πονηρή» διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου τα... τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να πάρουν πίσω αναδρομικά τις επιστροφές φόρου που κέρδισε το... «κίνημα των αποδείξεων». «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», αναδιπλώθηκε ο Β. Βενιζέλος, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, καθώς το κράτος εμφανιζόταν με αυτήν τη διάταξη να λειτουργεί σαν κοινός απατεώνας: Πρώτα επιστράτευσαν τους πολίτες να μαζέψουν αποδείξεις για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και όταν έφθασε η ώρα να πάρουν οι φορολογούμενοι το προβλεπόμενο... «μπόνους», εμφανίσθηκε αντίθετη διάταξη που το αφαιρούσε μέσα από την τσέπη τους!

Η σχετική διάταξη αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, που δήλωναν άγνοια: «Δεν το γνώριζα», «δεν ενημερωθήκαμε στη Βουλή», είπαν ο Θ. Πάγκαλος και ο Χρ. Πρωτόπαπας, όταν άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής να ξεσηκώνεται σάλος για την πρωτοφανή, «μπαταχτσίδικη» διάταξη, που αφαιρούσε από το κράτος και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας έναντι των φορολογουμένων και είναι αμφίβολο αν είχε γίνει αντιληπτή ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στο Alter, ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε σε «νομοτεχνική παρεξήγηση» το ζήτημα.

Η επίμαχη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ήταν κατά βάση γνωστή από μέρες και επρόκειτο απλώς για μια αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών από την περυσινή «γενναιόδωρη» παροχή στους φορολογούμενους που θα μετείχαν στο «κίνημα των αποδείξεων». Από καιρό το υπουργείο, διαπιστώνοντας ότι η παροχή τεράστιων εκπτώσεων φόρου, ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων, θα οδηγούσε φέτος σε υπέρογκες επιστροφές φόρου εισοδήματος (άνω των 600 εκατ. ευρώ), είχε αποφασίσει να θέσει από το 2012 (για τα εισοδήματα του 2011) το «πλαφόν» έκπτωσης φόρου που ίσχυε και παλαιότερα. Έτσι, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδείξεων, οι φορολογούμενοι θα έπαιρναν έκπτωση μέχρι 300 ευρώ.

Όμως, ο... «δαίμων της απελπισίας» για συλλογή εσόδων αναθεώρησε τη διάταξη! Σύμφωνα με τη διάταξη που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο αιφνιδίως, ύστερα από τις καταιγιστικές πιέσεις της «τρόικας» για περισσότερα έσοδα, το «πλαφόν» αποκτούσε αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοζόταν και στα εισοδήματα του 2010! Έτσι, οι μεν φορολογούμενοι για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη η εκκαθάριση της δήλωσης θα έπεφταν στο «πλαφόν» των 300 ευρώ και θα έχαναν την επιστροφή τους. Οι υπόλοιποι, που ήδη έχουν εκκαθαρισθεί οι δηλώσεις τους και πρέπει να εισπράξουν, θα την έδιναν πίσω στο Δημόσιο λίγο καιρό αργότερα, μέσω του υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς (με συντελεστή 1-4% στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ). Όταν θα υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών το ποσό της έκτακτης εισφοράς, θα προσέθετε στον φόρο και το ποσό που είχαν εξασφαλίσει ως επιστροφή φόρου οι πολίτες, αν ξεπερνούσε το «πλαφόν» των 300 ευρώ για έκπτωση φόρου με αποδείξεις.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα έπαιρνε πίσω το μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ των συνολικών επιστροφών. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων η διάταξη αναμένεται να αναθεωρηθεί κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από τη Βουλή, βάσει των όσων είπε την Παρασκευή ο κ. Βενιζέλος. Όμως αυτή η αναθεώρηση θα έχει υψηλό κόστος για το Δημόσιο και η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει στην «τρόικα» άλλα «ασφαλή» μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος – πιθανότατα περικοπές δαπανών.

Γι’ αυτό το φιάσκο, βέβαια, υπαίτιος δεν είναι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, αλλά ο προκάτοχός του, που εξαρχής υπολόγισε λάθος τα δεδομένα, όταν καθιέρωσε τις εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις. Για παράδειγμα, επέτρεψε να μετρούν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, που ούτως ή άλλως είχαν μηδενικά ποσοστά φοροδιαφυγής. Παλαιότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε να δίνεται αυξημένο «μπόνους» έκπτωσης φόρου για τις αποδείξεις από κλάδους επιτηδευματιών και επαγγελματιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.), αλλά να μην προσμετρώνται αποδείξεις από κλάδους χαμηλής επικινδυνότητας.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποτίμησε ορισμένες ελληνικές ιδιαιτερότητες: ότι δηλαδή πολλοί φορολογούμενοι κρύβουν εισοδήματα και θα συγκέντρωναν δυσανάλογα πολλές αποδείξεις, λόγω «μαύρων» εισοδημάτων, ή ότι θα αναπτυσσόταν μια «μαύρη αγορά» αποδείξεων, όπου οι φορολογούμενοι με «πλεόνασμα» αποδείξεων θα τις μεταβίβαζαν σε άλλους.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν μεν τα φορολογικά έσοδα του 2010 από πρόσθετο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, αλλά να εξανεμισθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του «κέρδους» με τις υπέρογκες επιστροφές φόρου του επόμενου έτους.

Ήταν κι αυτή μια από τις πολλές «γκάφες» του κατά κοινήν ομολογία ανεπαρκούς φορολογικού επιτελείου του κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία ταλανίζει σήμερα τον νέο «τσάρο» του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κλέψας του κλέψαντος

Οπως φαίνεται, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέση λύση. Αν δε μείνεις νωρίς νωρίς ανάπηρος, θα ζήσεις χίλια χρόνια. Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει διπλάσιες αναπηρικές συντάξεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -ακόμη περισσότερες η «λεβεντογέννα Κρήτη», κάτι που θέτει σε αμφισβήτηση την αξία της μεσογειακής διατροφής. Ταυτόχρονα, έχει τους περισσότερους αιωνόβιους, αφού ένας δειγματοληπτικός έλεγχος αποδείχθηκε αρκετός για να εντοπίσει 9.000 συνταξιούχους που έχουν ξεπεράσει τα εκατό χρόνια -και έπεται συνέχεια, που θα κάνει τους γεροντολόγους να σκίσουν τα πτυχία τους.

Ο κλέψας του κλέψαντος, αλλά η ελληνική κοινωνία ορκίζεται σύσσωμη στην αθωότητά της. Σε δρόμους, πλατείες και διαδικτυακές διακηρύξεις, κανείς δεν ξέρει τίποτε για το έγκλημα και όλοι αξιώνουν από τους άλλους να φέρουν πίσω τα κλεμμένα. Τα κλεμμένα βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά καθένας ενδιαφέρεται μόνο για την καμπούρα του γείτονα και όλοι μαζί για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Που προφανώς κάποιο ρόλο έπαιξαν, ώστε το χρέος να φτάσει στα 350 δισεκατομμύρια αλλά σίγουρα πολύ μικρότερο από το ρόλο που έπαιξε η ανεκτή (και συχνά ηρωοποιημένη) «λαϊκή διαφθορά». Οι αγροτικές αποζημιώσεις για ανύπαρκτες ζημίες (γιατί ο αγρότης πρέπει να συμπληρώσει το εισόδημά του και να μην ερημώσει η ύπαιθρος), η διατήρηση ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς σπουδαστές (γιατί η μόρφωση είναι λαϊκό δικαίωμα), η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (γιατί ο συνδικαλισμός είναι ιερός), η δημιουργία οργανισμών και ΔΕΚΟ που δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνουν (γιατί πρέπει να απορροφηθεί η ανεργία). Ενδεχομένως η ελληνική κοινωνία να έχει ανάγκη για ομαδική ψυχανάλυση. Σίγουρα, όμως, ο τρόπος που επέλεξε είναι αμφίβολης αξίας. Αυτό που κάνει μοιάζει περισσότερο με αυθυποβολή. Και όπως πάει, στο τέλος θα φτάσει στην ομαδική αυτοκτονία. Οπως κάτι περίεργοι Αμερικανοί με τις αιρέσεις τους που κλείνονται σε κάποιο σπίτι και στο τέλος «αναχωρούν» όλοι μαζί για το Διάστημα. Η διαφορά είναι ότι οι εδώ γκουρού του λαϊκισμού θα προλάβουν να διαφύγουν σώοι και αβλαβείς, έχοντας προηγουμένως στείλει τα χρήματά τους στους τραπεζικούς παραδείσους του Λίχτενσταϊν..Και μην έχετε αμφιβολία. Εάν αύριο το ΙΚΑ απειλήσει με κατάσχεση το σπίτι κάποιας χήρας που εισέπραττε είκοσι χρόνια τη σύνταξη του συζύγου της, θα βρει αμέριστη υποστήριξη από την κοινωνία. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του ανάπηρου που χαίρει άκρας υγείας. Γιατί, πάντα κατά τις λαϊκές δοξασίες, η επιβολή του νόμου πρέπει ν' αρχίσει από κάποιον άλλον...

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ από τον Αγγελιοφόρο

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Παράταση για τα μηχανογραφικά


Μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν πλέον περιθώριο να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
Μια μέρα πριν λήξει η προηγούμενη διορία (σ.σ. αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου), το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση δυο ημερών στους μαθητές για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Και αυτό εξαιτίας της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει πανελλαδικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2011.
Η ώρα λήξης δεν αλλάζει και παραμένει στις 24:00.

«Η προθεσμία είναι αποκλειστική και καμία οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή πέραν αυτής της ώρας και ημέρας», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Λιγότεροι φέτος οι αριστούχοι των πανελλαδικών – Τι «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία


Οι βάσεις πέφτουν και οι αριστούχοι λιγοστεύουν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν φέτος με 18-20 είναι λιγότερα, όπως και εκείνα που πήραν βαθμό από 15 έως 18.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι:

- Στις εξετάσεις προσήλθαν 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (δηλαδή, 85.478 από 86.924 υποψηφίους). Το 2010 είχαν προσέλθει 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (δηλαδή, 90.593 από 92.081 υποψηφίους).

- Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2010, όταν είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). - Η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010 (με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων). Μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18 και 20 (11,09 έναντι 15,51% για το έτος 2010), καθώς και σε εκείνα που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010.

Ειδικότερα, στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας «βελτιώθηκε» σε όλα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας (όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι και έφτασε στο 47,27%).

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους, καθώς και ένα βίντεο με προσομοίωση συμπλήρωσης, ώστε οι μαθητές να είναι απολύτως σίγουροι ότι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με τον σωστό τρόπο.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 28 Ιουνίου.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετέ το με το σήμερα


Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;) Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
Αναρτήθηκε από tromaktiko

Στο έλεος των οίκων αξιολόγησης η Ελλάδα

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Ε.Ε. δεσμευόταν ότι θα βάλει “φρένο” στη δράση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, κι όμως σήμερα, ενόψει του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα, βρίσκεται περισσότερο ίσως από ποτέ στο έλεος της “τριάδας” S&P, Moody’s και Fitch.
Με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας -η χώρα μας έχει πλέον τη χαμηλότερη διαβάθμιση παγκοσμίως βάσει των αξιολογήσεων της S&P, που υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες τη Δευτέρα!- αλλά και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, οι τρεις οίκοι όχι μόνο δείχνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να “συμμορφωθούν” προς τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και νιώθουν ότι κρατάνε την τύχη της ευρωζώνης στα χέρια τους.
Κι αυτό, γιατί από τη δική τους αξιολόγηση για το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και το κατά πόσον θα θεωρήσουν τη συμμετοχή ιδιωτών, στην οποία επιμένουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ως πτώχευση, θα εξαρτηθούν πολλά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αδικαιολόγητες

Κοινοτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις αποσταθεροποιούν τις αγορές, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα προγράμματα διάσωσης και βάζουν φωτιά στα σπρεντ. “Πρέπει να αναρωτηθούμε για τον ρόλο που παίζουν στην κρίση, χτυπώντας ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. Πρέπει να ρωτήσουμε εάν λαμβάνουν υπόψη τις προσπάθειες που κάνουν αυτές οι χώρες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο “Reuters” ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοτικός αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με την αναμόρφωση του εποπτικού πλαισίου των αγορών, προσθέτοντας ότι ίσως θα ήταν μία λύση να απαγορευτεί στους οίκους να αξιολογούν συγκεκριμένες χώρες.
Προς το παρόν πάντως η Ευρώπη απέχει πολύ ακόμη από το να διατυπώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εποπτεία των οίκων ή, πολύ περισσότερο, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα αξιολόγησης. Αυτήν τη στιγμή η Κομισιόν ετοιμάζει νομοθεσία που θα αυξάνει τη νομική ευθύνη των οίκων σε περίπτωση εσφαλμένων αξιολογήσεων. Οι όποιες αλλαγές όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τριετία, και μέχρι τότε πιθανότατα η τύχη της Ελλάδας θα έχει προ πολλού κριθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρεις οίκοι είναι τόσο επιθετικοί, διότι έχουν καεί από τον χυλό (κατηγορούνται ότι υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης χρέους, αλλά και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: “Εξοργιστική η στάση των οίκων”

“Εξοργιστική” χαρακτηρίζει η Σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την απόφαση της “Standard & Poor’s” για την Ελλάδα. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας Μάρτιν Σουλτς καταγγέλλει ότι εδώ και μήνες οι οίκοι αξιολόγησης “σπεκουλάρουν” σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν πλέον αποφάσεις. “Οι πράξεις αυτές είναι απλά ανεύθυνες”, επισημαίνει ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τονίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν τις ισχυρές δεσμεύσεις και τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας, εν γνώσει τους οι οίκοι επιδεινώνουν το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, τους έλληνες πολίτες και την Ευρώπη συνολικά. “Είναι αδιανόητο αυτοί που έχουν μερίδιο ευθύνης στην κρίση να αποφασίζουν τώρα για το μέλλον της Ελλάδας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Μ. Σούλτς.


Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Έρχονται νέοι φόροι στα ακίνητα και ενιαίο μισθολόγιο


Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση...
στοχεύει στην εξομοίωση στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνες των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι με τις ρυθμίσεις θα «μπει μαχαίρι» έως και 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, από τα 54 διαφορετικά επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν μόνο δύο.

Παράλληλα εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο βασικός εφαρμοστικός νόμος με όλους τους νέους φόρους και τις επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι τέσσερις νέοι φόροι που έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιούσιας, είναι η επιβολή τέλους ακίνητων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας, η έκτακτη εισφορά και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Συγκεκριμένα η επιβολή τέλους ακινήτων με συντελεστές από 0,1% έως 0,2% θα γίνεται στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. Η επιβολή και η είσπραξή του θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αυτό θα διαμορφωθεί πιθανόν στις 200.000 ευρώ, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί το «σενάριο» να μειωθεί σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στις 100.000 ευρώ.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα ισχύσει πάντως μόνο για φέτος.

Εφάπαξ 400.000 ευρώ σε υπάλληλο της Βουλής!

Την ώρα που ο μισθός του εργαζόμενου πέφτει στα Τάρταρα και οι τσέπες μας αδειάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου με τις περικοπές και τα νέα μέτρα κάποιοι εξακολουθούν να "χαίρονται" προνόμια αξίας χιλιάδων ευρώ.

Φυσικά πρόκειται για τους υπαλλήλους της Βουλής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Βουλευτές της χώρας και άρα "δικαιούνται" προνόμια και πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα", την ώρα που ο χρόνος αναμονής για την απονομή συντάξεων στα υπόλοιπα Ταμεία φτάνει τα τρία χρόνια, οι νέοι συνταξιούχοι της Βουλής λαμβάνουν τα χρήματά τους άμεσα (μέσα σε 2-3 εβδομάδες) μαζί με το εφάπαξ που μπορεί να φτάσει και τα 400.000 ευρώ!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάλληλος της Βουλής, με διευθυντικό βαθμό, που συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο μήνες, έλαβε αμέσως και το διπλό εφάπαξ που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος, λαμβάνει συνολικά και από τα δύο ταμεία (Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής και Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), ποσό που αγγίζει τα 400.000 ευρώ.
Η εφημερίδα κάνει σύγκριση με υπάλληλο του δημοσίου, η οποία βγήκε στη σύνταξη και προσπάθησε να μάθει πότε θα πάρει το εφάπαξ (58.000 ευρώ). Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να το περιμένει πριν το 2014, αν καταφέρει να το πάρει.

Η άμεση καταβολή του εφάπαξ και η παράκαμψη της λίστας προτεραιότητας μπορεί να γίνει αν ο δικαιούχος πιστοποιήσει με έγγραφα κρατικού νοσοκομείου, ότι ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού, πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο η αντικειμενικότητα στην εφαρμογή της εξαίρεσης αμφισβητείται και θεωρείτε ως παραθυράκι για να ευνοούνται συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Από φέτος θα επιβληθεί η πρώτη μείωση (10%) στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

«Κούρεμα» σε... δόσεις, τουλάχιστον 10% για φέτος, στα ποσά των εφάπαξ που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία πρόνοιας, με αρχή το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (όπου εκκρεμμούν 39.000 αιτήσεις και χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί) θα περιλαμβάνει, πέρα από τις μειώσεις (με την επιβολή ΛΑΦΚΑ) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συζητείται σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Την απόφαση για μείωση του εφάπαξ «κλείδωσαν» τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλιστα, πρότεινε να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στους εν ενεργεία υπαλλήλους (όπως θα συμβεί με την εισφορά υπέρ ανεργίας) και να μη χρειαστεί να γίνουν μεγάλες μειώσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η πρόταση προβλέπει να αποδίδεται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μέρος της εισφοράς 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αποφασιστεί να επιβληθεί ως εισφορά αλληλεγγύης για την ανεργία (για τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και παράλληλα με την ήδη αποφασισμένη αύξηση της εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων στο 5% από 4%).

Εχουν, ωστόσο, διατυπωθεί σκέψεις για επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά ποσά εφάπαξ, κατ' αντιστοιχία με την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές αγωγές από μια άμεση μείωση των εφάπαξ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις (η μείωση, για το μέσο ποσό που είναι 45.000 ευρώ, θα φτάνει τις 4.500 ευρώ). Το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν, με εντολή της τρόικας, αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα όλων των Ταμείων που χορηγούν εφάπαξ και από τα αποτελέσματά τους θα εξαρτηθεί το εύρος των μειώσεων και η συγχώνευσή τους (αντί του κατακερματισμού που... συνεχίζεται με τη σχεδιαζόμενη απόσχιση του Ταμείου των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ).

Οι συντάξεις

Το σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών (και αντίστοιχης μείωσης των επιχορηγήσεων) που οριστικοποίησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 6% - 14% τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πρόσθετη εισφορά ΛΑΦΚΑ 6%, 8% και 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικία κάτω των 60 ετών και σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ (3% η ελάχιστη εισφορά για 301 ευρώ έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 ευρώ ? 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και έως 10% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ).

1,5 δισ. ευρώ από υγεία

Εως το τέλος του 2011 το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τους κλάδους υγείας (ήδη στο τετράμηνο τα μέτρα της Λ. Κατσέλη έχουν αποδώσει πάνω από 495 εκατ. ευρώ) σύνδεση επιδομάτων ΟΕΚ, Ε. Εστίας κ.ά. με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

«Πράσινο φως» για τους μισθούς

«Πράσινο φως» πήρε και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις μειώσεις μισθών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα υπογράφουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων χωρίς την εμπλοκή των συνδικάτων και για την αύξηση από δύο σε τρία χρόνια του διαστήματος μέσα στο οποίο θα μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Εισφορές και μισθοί

Στο τραπέζι και πρόταση για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στους εν ενεργεία υπαλλήλους.

«Πράσινο φως» για τους μισθούς

«Πράσινο φως» πήρε και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις μειώσεις μισθών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα υπογράφουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων χωρίς την εμπλοκή των συνδικάτων και για την αύξηση από δύο σε τρία χρόνια του διαστήματος μέσα στο οποίο θα μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Εισφορές και μισθοί
Στο τραπέζι και πρόταση για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στους εν ενεργεία υπαλλήλους.

«Πράσινο φως» για μειώσεις μισθών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα υπογράφουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 6% - 14% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πρόσθετη εισφορά ΛΑΦΚΑ 6%, 8% και 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικία κάτω των 60 ετών και σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 6/6/2011

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αστραπές και κεραυνοί


Πριν το μεγάλο «μπαμ» του κεραυνού, κοιτάζοντας ψηλά, φαίνεται η μεγάλη λάμψη της αστραπής που «σχίζει» τον ουρανό. Οι κεραυνοί, ως γνωστόν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, ακόμα και θάνατο. Ωστόσο, εκτός από το εντυπωσιακό θέαμα, οι κεραυνοί έχουν και ευεργετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον καθώς εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών.


Ο άνθρωπος, από την περίοδο της Προϊστορίας ακόμα, προσπαθούσε να εκλογικεύσει τα φυσικά φαινόμενα που τον ταλαιπωρούσαν, πολλές φορές τον κατάστρεφαν, και να βρει μια ερμηνεία γι' αυτά. Τι ήταν η αστραπή, η βροχή, ο κεραυνός; Και όχι μόνο αυτά, που και σήμερα ακόμα στις ακραίες τους εκδηλώσεις προκαλούν απορίες και συζητήσεις. Η φωτιά που έκανε τη λάσπη κεραμικό και μαλάκωνε το μέταλλο, το αίμα, ο πόνος, η εγκυμοσύνη και η γέννα, ο θάνατος.Με την παρατήρηση και όσο περνούσαν τα χρόνια, έβρισκε τις ερμηνείες που ήθελε. Οργάνωνε τις ιδέες που γεννιούνταν μέσα στο μυαλό του και με τον τρόπο αυτό συγκροτούσε τα πρώτα «αξιώματα», που τον βοηθούσαν να επινοεί και να κατασκευάζει, ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες του, που απαιτούσαν, για την αντιμετώπισή τους, αυτές τις επινοήσεις και τις κατασκευές. Έτσι, πάνω - κάτω, έστησε ο άνθρωπος τις «ιδεολογίες» του. Κατασκεύασε, με άλλα λόγια, τα πρώτα «παραδείγματα», με βάση τα οποία έβρισκε τη «λογική» που κυριαρχούσε στον κόσμο.

Καταλάβαινε τον κόσμο αυτό και έπαιρνε θάρρος για να τον αντιμετωπίσει, όσο σκληρός και ανάποδος κι αν ήταν.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Όσοι καταλαβαίνουμε δυο-τρία πράγματα παραπάνω έχουμε υποχρέωση να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για συσπείρωση, ενότητα στην πάλη. Με σβελτάδα αστραπής και με φωνή σαν βροντή, σαν κεραυνός να οργανώσουμε την ματαίωση των χειρότερων που έρχονται.

Πηγή:Τσούχτρες

Άι χάσου.... Μαράκι (Δαμανάκη)


Aρθρο : ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ στις 26 Μαΐου 2011

Μια ζωή καριερίστας. 35 χρόνια να πουλάς τη «φωνή του Πολυτεχνείου» πάει πολύ. Και καλά να προσέχεις. Υπάρχουν άλλοι κι άλλοι που το κατάλαβαν έγκαιρα και κινήθηκαν αναλόγως… Είναι δυνατόν να περιφέρεσαι ακόμη σαν… εκπρόσωπος της γενιάς της μεταπολίτευσης και να εξαργυρώνεις ακόμη εκείνη τη δράση, σαν να σου χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη; Είναι δυνατόν να παραβιάζεις κάθε όριο εθνικής συμπεριφοράς, να μην σέβεσαι το αξίωμα, που σου εμπιστεύτηκε η χώρα και να παίζεις τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, των δανειστών και των ξένων παραγόντων; Κι όμως η κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ξεπέρασε αυτή τη φορά τα εσκαμμένα. Έκανε αυτό, που δεν τολμά να κάνει κανείς ξένος παράγοντας, όσο εχθρική στάση κι αν έχει απέναντι στην Ελλάδα, όσο ταυτισμένος κι αν είναι με τα συμφέροντα, που αυτή την ώρα πιέζουν την Ελλάδα. Να απειλήσει τους έλληνες ότι εάν δεν δεχθούν όλες τις απαιτήσεις των ξένων και δεν πειθαρχήσουν στα σκληρά μέτρα και το μαστίγιο των Βρυξελλών τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή!!!

Αυτή τη δήλωση δεν είχε τολμήσει κανείς να την κάνει μέχρι τώρα. Κι όμως η Μαρία Δαμανάκη προχώρησε σε αυτό τον ωμό εκβιασμό, μετατρεπόμενη σε βαποράκι των ξένων κέντρων. Τόλμησε να προκαλέσει μία απίστευτη συζήτηση σε βάρος της χώρας. Να δώσει πάτημα σε όλους τους κερδοσκόπους.

Από τη σιγουριά των αξιωμάτων, που απολαμβάνει μία ζωή η Μαρία Δαμανάκη μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν έχει την παραμικρή επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα. Το γεγονός ότι της έδωσαν ένα μικρόφωνο ώστε με τη νεανική της φωνή να συγκινήσει το λαό το 1973, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την πληρώνουμε μία ζωή.Τι έχει προσφέρει άραγε στον τόπο η Μαρία Δαμανάκη; Τις ιδέες της; Τους αγώνες της; Το έργο της; Μα, και μόνο από τις ίδιες τις δικές της επιλογές αποδεικνύεται ότι έκανε σε όλα λάθος. Μετακινείται από το ένα κόμμα στο άλλο με ευκολία, αποκηρύσσοντας το παρελθόν της. Αλλάζει στρατόπεδα και αρχηγούς μετανοιωμένη για τις επιλογές της. Όταν η ίδια αποκηρύσσει την πολιτική της διαδρομή, τότε τι νόημα έχει να την αναγνωρίζουν οι άλλοι.

Σταδιοδρομία και καριέρα κάνει στην πολιτική. Γιατί περί επαγγέλματος και παραγωγικής δραστηριότητας ούτε λόγος. Δημιούργημα του ιδιότυπου μεταπολιτευτικού κομματικού σωλήνα ήταν και παραμένει…

Τι φταίνε όμως οι νέες γενιές να πληρώνουν το λογαριασμό του Πολυτεχνείου στο πρόσωπο τέτοιων απολιθωμάτων εκείνης της περιόδου;

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

"Κόβονται" καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Κόβονται» όλοι οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι διδάσκοντες στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε την Πέμπτη ο υφυπουργός Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κανένα τμήμα πανεπιστημίου με περισσότερους από 25 διδάσκοντες (15 για τα ΤΕΙ) δεν θα προσλάβει συμβασιούχους διδάσκοντες.

Το μέτρο αφορά κυρίως τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δεν αγγίζει τα περιφερειακά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πολλούς μόνιμους διδάσκοντες. «Αγγίζει» δε, μία από τις παθογένειες των πανεπιστημίων, καθώς είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των καθηγητών να ζητάει και έναν συμβασιούχο διδάσκοντα, προσθέτοντας μάλιστα και νέα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών, για να.............
δικαιολογήσει την πρόσληψή του και να συμπληρώσει τις ώρες του.

Οι μόνιμοι διδάσκοντες έχουν έξι υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας, εκτός των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή της επίβλεψης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

«Πρόκειται για μια ακόμη οριζόντια περικοπή στα πανεπιστήμια, που δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους» σχολίασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγενία Μπουρνόβα, ενώ εκ μέρους των καθηγητών ΤΕΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Γ. Τσάκνης τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αναγκαστική περικοπή μαθημάτων σε πολλά τμήματα.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

O Καλλικράτης «αφανίζει» τις ορεινές περιοχές

Μπορεί στην αρχαιότητα να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες, όμως στη σύγχρονη εποχή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης αποδεικνύεται μάλλον αγεωγράφητος. Για τον «Καλλικράτη» ο λόγος, ο οποίος ελαχιστοποίησε την ορεινή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Καρπενήσι, η Δίρφυς, το Αμύνταιο, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, η Μάνη, το Μπέλες, ο Χολομώντας, το Πάικο, το Βέρμιο, τα Πιέρια, ο Κίσαβος, το Φεγγάρι της Σαμοθράκης, το Υψάριο της Θάσου, ακόμη και ο Ολυμπος εξαφανίστηκαν διοικητικά από τα ορεινά της χώρας. Οι ημιορεινοί και ορεινοί δήμοι της χώρας από 61,6% επί «Καποδίστρια», έπεσαν μόλις στο 9,5% με τον «Καλλικράτη».

Mελέτη του Ε.Μ.Π.

Πανεπιστημιακοί του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -το μοναδικό μεταπτυχιακό για θέματα ορεινών περιοχών στην Ελλάδα- με επιστολή διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για «έγκλημα που σβήνει την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη». Υποστηρίζουν πως η «Καλλικράτεια» συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών. Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και συνυπογράφεται από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ, καθώς και από τους δημάρχους Καρπενησίου, Δίου -Ολύμπου, Γορτυνίας, Παγγαίου, Κιλκίς, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ανατολικής Μάνης, Σαμοθράκης, Καλαβρύτων και Αμυνταίου.

Μπορεί το ελληνικό τοπίο να είναι ταυτισμένο, ακόμα και στον παγκόσμιο κοινό νου, με το δίπολο «ήλιος-θάλασσα», όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα κατά βάση ορεινή. Εκτεταμένες οροσειρές, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και περισσότερες από 3.000 καταγεγραμμένες βουνοκορφές συνιστούν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής γεωγραφίας: την ορεινότητα.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Δημοσκόπηση VPRC: Έρχεται κοινωνική έκρηξη


Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύουν σήμερα τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι ότι διογκώνεται καταλυτικά το κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η εικόνα αυτή θεμελιώνεται στα εξής σημεία:

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών.

Το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μήνα δημιουργεί επίσης συνθήκες έντονης κοινωνικής κρίσης.

Στις συνθήκες αυτές επεκτείνεται ραγδαία η πολιτική απονομιμοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, με τα ποσοστά δήλωσης αποχής και λευκού/ άκυρουνα εκτινάσσονται ως πρόθεση στο 50.9% του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα δε για την ασκούμενη οικονομική πολιτική οι ενδείξεις δείχνουν πλήρη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος κυβερνητικής αλλαγής.

Αναλυτικά μερικά από τα αποτελέσματα τςη έρευνας:

Το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.

Το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.

Το 60.4% θεωρεί ότι η σκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί την ασκούμενη πολιτική εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει απωλέσει το ισχυρότερο τεκμήριο ιδεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής της.

Με δεδομένο αυτό το κοινωνικό κλίμα ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης εμφανίζεται να έχει εξαντληθεί. Η ΝΔ, παρά τα χαμηλά της ποσοστά, φαίνεται να παίρνει «βραχεία κεφαλή», για πρώτη φορά μετά το 2008, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ μειώνεται σταθερά και αν δεν ανακοπεί η πτωτική του πορεία θα καταγράψει το χειρότερο εκλογικό του ποσοστό μετά το 1977, δεν αποκλείεται μάλιστα και να το ξεπεράσει αρνητικά.

Ταυτόχρονα, το δικομματικό άθροισμα μειώνεται συνεχώς, έτσι που αυτή τη στιγμή να μην διαφαίνεται περίπτωση «ισχυρού πόλου» στο κομματικό σύστημα γύρω από τον οποίον θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα. Η ΝΔ και ο Αντ.Σαμαράς απέχουν αρκετά ακόμη από το να δημιουργήσουν ισχυρό εκλογικό ρεύμα που θα τείνει σε αυτοδυναμία.

Η επόμενη Βουλή φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι εξακομματική και πιθανόν επτακομματική. Περισσότερες πιθανότητες εισόδου εμφανίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι και δευτερευόντως η Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά, βεβαίως, το κλίμα ρευστότητας που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι εκρηκτικό, με αποτέλεσμα όλα τα εκλογικά δεδομένα για αύξηση ή μείωση των μικρότερων (πλην των δύο μεγάλων) συνδυασμών να είναι ανοικτά.
από ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Ελλάδα στο Age of Empires


Πως θα σου φαινόταν να βρισκόσουν στην Αίγυπτο, υπό τις οδηγίες ενός αρχηγού του Μυκηναϊκού στρατού κι έπρεπε να επιτεθείς προκειμένου να μεγαλώσεις την αυτοκρατορία σου;

Όχι, δεν πρόκειται για ψέμα, ούτε για σενάριο ταινίας. Πλέον, όποιος επιθυμεί να χτίσει τη δική του Ελληνική αυτοκρατορία, θα μπορεί να το πετύχει, αφού το Age of Empires Online, από τις 16 Αυγούστου θα κυκλοφορήσει και η Microsoft σας δίνει τη δυνατότητα να εισβάλετε σε πόλεις, φτιάχνοντας τον δικό σας «Δούρειο Ίππο», ή απλά, πραγματοποιώντας επιθέσεις με συμμαχίες ή μόνοι σας.

Θα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο στρατούς, ποιόν θα υπηρετήσετε. Τους Έλληνες, ή τους Αιγύπτιους, ενώ αν τελειώσετε όλες τις αποστολές, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε νέους πολιτισμούς, καινούριους χάρτες και πολλά νέα modes…