Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στις 11 Σεπτεμβρίου το ΠΡΩΤΟ κουδούνι για φέτος! Τι ΑΛΛΑΖΕΙ πάλι;

​Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για μείωση των αργιών και για να χτυπήσει νωρίτερα το σχολικό κουδούνι, έρχεται ο νέος σχεδιασμός του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θα φέρει νέες αλλαγές.
Έτσι, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Παιδείας, το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ακουστεί στις 11 Σεπτεμβρίου και όχι στις 8 του μήνα, όπως είχε ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νέος υπουργός στον «Alpha 9,89» δεν συμφωνεί με τους πειραματισμούς των τελευταίων μηνών στο θέμα της έναρξης. Κι αυτό διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αποσπάσεις και μεταθέσεις καθηγητών ώστε να αρχίσει νωρίτερα το σχολικό έτος, ενώ στη χώρα μας οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν θεσμοθετημένες χειμερινές διακοπές όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Βήμα», ο νέος υπουργός δεν υπογράφει την απόφαση για κατάργηση των δύο αργιών στα σχολεία, του Αγίου Ιωάννη στις 7 Ιανουαρίου και των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος θα επανεξετάσει συνολικά και το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' Λυκείου για την οποία υπήρξαν φέτος πολλά παράπονα.

Οι 4 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια αν τις τρώτε πρωί!

Τις 4 τροφές οι οποίες λευκαίνουν αποδεδειγμένα τα δόντια αποκαλύπτει ο δρ Χάρλοντ Κατζ, ιδρυτής της αλυσίδας κλινικών The California Breath Clinics, σε συνέντευξή του στην «Daily Mail».
Όπως εξηγεί, πολλά είναι τα τρόφιμα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της λευκότητας, ωστόσο μόνο τα συγκεκριμένα τέσσερα, λόγω της σύστασής τους, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

 Πρόκειται για τη μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι φράουλες και το τυρί.
Μάλιστα, για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνονται τις πρωινές ώρες, ώστε να εξουδετερώνονται αποτελεσματικότερα οι βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια και ευθύνονται για την βακτηριακή πλάκα.
Ποιες ουσίες λειτουργούν προστατευτικά
Σοκολάτα: Περιέχει θειοβρομίνη που συμβάλλει στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης ουσιών των δοντιών.
Πράσινο τσάι: Περιέχει τανίνες οι οποίες ευνοούν τη λευκότητα επειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα οξέα και τα βακτήρια του στόματος.
Φράουλες: Περιέχουν μαλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο στην πραγματικότητα λευκαίνει τα δόντια καθώς απομακρύνει τις χρωστικές.
Τυρί: Αυξάνει το pH του στόματος, μειώνοντας τις πιθανότητες αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών.
Άλλα τρόφιμα που ασκούν παρόμοια δράση είναι οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η αμνησία του Λοβέρδου και το παρακράτος των πελατών...

Υπάρχουν δυο Ελλάδες: αυτή της ΓΣΕΕ και αυτή των ημετέρων του φαύλου πολιτικού συστήματος.

Τα στοιχεία της πρώτης τα έκανε γνωστά χθες η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας δεν είναι πλέον λίγες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους συστηματικά με έναντι του μισθού και τα υπόλοιπα σε κουπόνια για το super market, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δέχονται να δουλεύουν για ένα πιάτο φαγητό και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, προκειμένου να μην πάρουν τον δρόμο της ανεργίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρωστούν στους υπαλλήλους τους μισθούς τριών έως και 12 μηνών και πληρώνουν με έναντι, ενώ άλλες καταβάλλουν τις αμοιβές ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως, όπως υποχρεούνται...

Την ίδια ώρα, σύστημα τείνει να γίνει η παράνομη κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας με τους εργαζόμενους παρ΄ όλα αυτά να υπογράφουν πως τα λαμβάνουν κανονικά. Η ΓΣΕΕ υπολογίζει τον αριθμό αυτών των εργαζομένων σε ένα εκατομμύριο!

Σίγουρα υπάρχουν και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τη γενικότερη κατάσταση, αλλά ο κανόνας είναι πως οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια του κατεβάσματος των ρολών είναι η πλειοψηφία. Οπότε αυτά μοιάζουν φυσιολογικά για όποιον καταλαβαίνει στοιχειώδη οικονομικά.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από την παραπάνω είδηση είναι τρομακτικά, αλλά στον τόπο δεν υπάρχει κανείς πολιτικός που να είναι σε θέση να αντιληφθεί τις συνέπειές τους.

Η άλλη είδηση που ξεχώριζε χθες αφορούσε την επιστροφή του 13ου μισθού  στο δημόσιο με τη μορφή του μπόνους σε όσους εργάζονται αποδοτικά. Το ποιος και πως θα αξιολογεί την αποδοτικότητα στο πελατειακό χάος του ελληνικού δημοσίου είναι μεγάλη κουβέντα. 

Μπόνους αποδοτικότητας στο κράτος - παράγκα του Καραγκιόζη σημαίνει «χαρτζιλίκι» για τα δικά μας παιδιά.

Το κερασάκι που συμπληρώνει την τούρτα, είναι η είδηση πως οι 2.000 υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία (αφισσοκολητές ονομάζει η λαός στην καθομιλουμένη αυτή την κατηγορία) θα αξιολογούνται με διαφορετικά κριτήρια από τους προηγούμενους. 

Αξιολογητές  των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές ή οι ευρωβουλευτές κ.λπ. που τους απασχολούν!
Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει. Ακόμη και την ύστατη ώρα με τη χώρα γονατισμένη, με 1,5 εκατ. ανέργους, τους ναζιστές και τους σταλινικούς να ξεπερνούν το 20% του εκλογικού σώματος, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης προσπαθεί να υφαρπάξει και τα τελευταία ψίχουλα από το τραπέζι προς όφελος του ιδίου και των δικών του παιδιών.

Ο λαϊκισμός που χάρασσε κόκκινες γραμμές τα τελευταία χρόνια στις μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές αναδύθηκε στην επιφάνεια και προκαλεί.

Ο «προοδευτικός» σοσιαλιστικής Υπουργός Παιδείας πλειοδοτεί και μεταξύ όλων των άλλων μοιράζει στους μαθητές και τις χαμένες τους αργίες... βάζοντας το λιθαράκι του για χαμένες ζωές σε όσους κάνουν λάθος και δεν πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Ο κ. Λοβέρδος μπήκε αυτή τη φορά με άλλο ρόλο στην κυβέρνηση, αυτή του αντιμνημονιακού φιλολαϊκού «κλόουν». Η ευκολία με την οποία αλλάζουν ρόλους οι πολιτικοί μας αποδεικνύει και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πιο σοβαρή μετά τον πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή κρίση.

Είναι προφανές νομίζω. Πως το σενάριο της κατάρρευσης που με τόσο κόπο και θυσίες αποφύγαμε αρχίζει πάλι να πλησιάζει εκ νέου...


Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι πιο περίεργοι φόροι στην ιστορία

Φόρος εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, φόρος προστιθέμενης αξίας… φόρος εδώ, φόρος εκεί… φόροι παντού!
Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης επιβάλλοντας ολοένα και περισσότερους φόρους σε αυτούς που άλλο δεν αντέχουν… ας γνωρίσουμε μια άλλη, άγνωστη σε εμάς πλευρά των φόρων, όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα efile.com.
…Ελπίζουμε ότι δε θα βάλουμε ιδέες για καινούριους φόρους στους ιθύνοντες (αν και ικανούς τους έχουμε)!
Ασυνήθιστοι φόροι στην ιστορία:
Στην αρχαία Αίγυπτο, φορολογούνταν ακόμη και το… μαγειρικό λάδι, το οποίο φυσικά αποτελούσε μονοπώλιο του φαραώ!
Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός έβαλε φόρο στα… ούρα! Το φόρο πλήρωναν οι αγοραστές/συλλέκτες ούρων. Τα ούρα χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς εκείνη την εποχή, από πλύσιμο ρούχων μέχρι μαύρισμα (άγνωστο το πώς).
Στην αρχαία Ρώμη οι ιδιοκτήτες σκλάβων μπορούσαν να απελευθερώσουν τους σκλάβους τους μετά από μερικά χρόνια ή/και μετά την πληρωμή κάποιου ποσού από την πλευρά των τελευταίων. Η ρωμαϊκή κυβέρνηση επέβαλλε επιπλέον φόρο ελευθερίας στους απελευθερωμένους σκλάβους.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει φόρο στο σαπούνι!
Η χαρτοπαιξία φορολογούνταν μέχρι το 16ο αιώνα. Το 1710 η αγγλική κυβέρνηση αύξησε πάρα πολύ τους φόρους στα χαρτιά και τα ζάρια. Ο συγκεκριμένος φόρος αφαιρέθηκε το 1960.
Το 1660 η Αγγλία επέβαλλε φόρο στα… τζάκια! Ο φόρος αυτός παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1689.
Το 1696 η Αγγλία επέβαλλε ένα φόρο στα τζάμια, φορολογώντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών, ανάλογα με τον αριθμό των τζαμιών που είχαν αυτά.
Το 1705, ο ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος ο Μέγας εισήγαγε ένα νέο φόρο στα… μούσια, ελπίζοντας να καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να πείσει περισσότερους άντρες να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, λουκ που είχε υιοθετηθεί στη Δυτική Ευρώπη.
Στη Γαλλία ο φόρος στο αλάτι (gabelle) ήταν μία από τις πολλές ακόμη αιτίες που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση.
Στην Αγγλία του 1784 οι πολίτες πλήρωναν φόρο μέχρι και για τα καπέλα! Για να αποφύγουν τη φορολόγηση, οι κατασκευαστές καπέλων σταμάτησαν να αποκαλούν έτσι τις δημιουργίες τους, με αποτέλεσμα να επιβληθεί φορολογία σε οτιδήποτε μπορούσε να φορεθεί στο κεφάλι. Ο φόρος καταργήθηκε το 1811.
Το 1789 οι Άγγλοι εισήγαγαν φόρο και στα κεριά. Οι πολίτες απαγορευόταν να φτιάχνουν τα δικά τους κεριά, εκτός κι αν αποκτούσαν ειδική άδεια και πλήρωναν φόρο για τα κεριά που παρήγαγαν. Ο συγκεκριμένος φόρος καταργήθηκε το 1831.
Λίγα χρόνια μετά, το 1795, επιβλήθηκε φόρος στις αρωματικές πούδρες που οι άντρες και οι γυναίκες έβαζαν στις περούκες τους. Αυτό οδήγησε σε δραματική πτώση στη δημοτικότητα των περουκών.
Το 1885 στον Καναδά επιβλήθηκε φόρος «Κινέζων», σύμφωνα με τον οποίο οι κινέζοι μετανάστες πλήρωναν φόρο για να μπουν στη χώρα. Ο φόρος αυτός παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1923, οπότε απαγορεύθηκε η είσοδος των Κινέζων στη χώρα συνολικά, με μερικές εξαιρέσεις.
Η πόλη Johnstown της Πενσιλβάνια καταστράφηκε από μια φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1936 μία άλλη πλημμύρα χτύπησε την πόλη. Αυτό οδήγησε στην επιβολή φόρου στο αλκοόλ, με τα έσοδα από τον οποίο θα χρηματοδοτούνταν η ανοικοδόμηση της πόλη. Μέχρι το 1942 είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί πόροι, ωστόσο ο φόρος αυτός παραμένει μέχρι σήμερα, αποδίδοντας στην πολιτεία περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ειδικός φόρος για τα έτοιμα φαγητά.
Το Μέιν έχει ξεχωριστό φόρο για τα μύρτιλα (blueberries), που αποτελούν πολύτιμη πηγή πόρων για την αμερικανική αυτή πολιτεία.
Στην Αϊόβα, την Πενσιλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ δεν επιβάλλεται φόρος για τις κολοκύθες που προορίζονται για κατανάλωση, αλλά ο φόρος μπαίνει όταν χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και για να σκαλιστούν.
Το 2005 η πολιτεία του Τεννεσί άρχισε να απαιτεί από τους εμπόρους ναρκωτικών να πληρώνουν ανώνυμα φόρους για τις παράνομες ουσίες που πουλούσαν.
Τα γλυκά που φτιάχνονται με αλεύρι στο Σικάγο φορολογούνται με 1%, ενώ αν δεν περιέχουν αλεύρι με 6,25%.
Τα φρέσκα φρούτα που πωλούνται από αυτόματα μηχανήματα στην Καλιφόρνια υπόκεινται σε φόρο 33%.
Στο Νέο Μεξικό οι υπεραιωνόβιοι δεν πληρώνουν φόρους, αλλά μόνο εφόσον δεν είναι εξαρτώμενοι.
Στη Μινεσότα υπάρχει ειδικός φόρος για τις γούνες.
Η Ιαπωνία επέβαλλε φόρο στο ουίσκι, βάσει του ποσοστού αλκοόλ. Οι παρασκευαστές ουίσκι άρχισαν να αραιώνουν το προϊόν τους με νερό, για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Στην Ευρώπη αυτή η πρακτική απαγορεύεται, με αποτέλεσμα το ιαπωνικό ουίσκι να έχει… προβάδισμα στη χώρα του.

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους...
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ποια είναι η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας;

Πέρασε καιρός και η γη άρχισε να κατοικείται από ανθρώπους, αφού οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες θεότητες, οι δυνάμεις και οι μορφές του σύμπαντος,οι αρχέγονες παρουσίες της ζωής ένιωθαν αδιάκοπα το κίνητρο του έρωτα και της αναπαραγωγής.
Αλλά η επιλογή κάποιου μεταξύ των αθανάτων είχε γίνει αυστηρά επιλεκτική. Σύμφωνα με τον Παυσανία (2, 15,5), οι τοπικοί μύθοι ανέφεραν ότι ο πρώτος άνθρωπος που κατοίκησε την Αργολίδα ήταν ο Φορωνέας, γιος του θεού-ποταμού Ίναχου και της νύμφης Μελίας.
Ο Ίναχος είχε επιλεγεί ως κριτής στη διαμάχη μεταξύ της Ήρας και του Ποσειδώνα για την κατοχή της περιοχής και προφανώς, εκτιμώντας τους συναισθηματικούς δεσμούς της θεάς με τη γη που είχε φιλοξενήσει το πρώτο αγκάλιασμα με τον άντρα της, αποφάσισε υπέρ της.
Από τότε η Ήρα τύγχανε ιδιαίτερης λατρείας στο Άργος. Ο Ποσειδώνας όμως πήρε πολύ άσχημα την αποτυχία που ματαίωνε τις φιλοδοξίες του να κατακτήσει ένα ζωτικό χώρο στη στεριά. Μια ανάλογη ήττα υπέστη και αλλού, όπως μαρτυρεί το πρώτο επεισόδιο της αθηναϊκής μυθολογίας.
Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως βασιλιά της θάλασσας και όλων των υδάτων, ξέρανε τον Ίναχο και τον κατάντησε ένα χείμαρρο που γεμίζει νερό μόνο την εποχή των βροχών' και η τιμωρία επεκτάθηκε σ' ολόκληρη την περιοχή του Άργους, το οποίο η lλιάδα (Δ, στ. 171) περιγράφει με το επίθετο «πολυδίψιον».
Στο ίδιο εδάφιο, ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Φορωνέας «ο γιος του Ινάχου, συγκέντρωσε πρώτος τους ανθρώπους σε κοινωνικό σύνολο. Πριν οι οικογένειες ζούσαν σποραδικά και μόνες.
Ο τόπος όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν ονομάστηκε Φορωνικόν. Αυτή η ένδοξη πρωτιά συνδυάζεται, στα πλαίσια της γενιάς του, με μια άλλη, εξίσου τιμητική.
Ο Φορωνέας απόκτησε μια κόρη με το όνομα Νιόβη, την οποία δεν πρέπει να συγχέουμε με την ομώνυμη και κακότυχη ηρωίδα που μεταμορφώθηκε σε πέτρα από τον πόνο για το θάνατο των παιδιών της, όπως διαβάσαμε στη μυθολογία της Θήβας.
Η Νιόβη της Αργολίδας δοξάστηκε, όπως αναγνωρίζουν ομόφωνα οι μυθογράφοι, όντας η πρώτη θνητή γυναίκα με την οποία ενώθηκε ερωτικά ο Δίας, αφού η μοίρα ήθελε εκείνη η γη να αποτελέσει για την Ήρα την αρχή του καλού και του κακού που έχουν ως αιτία, και για τους θεούς όπως και για τους ανθρώπους, την ηδονή του έρωτα.
Από τη λαμπρή ένωση γεννήθηκε ο ήρωας Άργος. Δεν είναι σαφές αν αυτός έδωσε το όνομά του στην πόλη του Φορωνέα ή αν σ' αυτόν οφείλεται η ίδρυση μιας νέας πόλης. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες θεωρούσαν το Άργος την αρχαιότερη πόλη της χώρας τους.
Κόσμησαν αυτό τον ασύγκριτο τίτλο ευγενείας μ' ένα στέμμα από θαυμάσιους μύθους, οι οποίοι αφήνουν να διαφανούν τα γεγονότα που έδωσαν μορφή στον ελληνικό πολιτισμό μέσω των σχέσεων με τους άλλους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου.
Στην lλιάδα οι πολεμιστές της Ελληνικής στρατιάς αποκαλούνται Αχαιοί, αλλά και Αργείοι και Δαναοί, ένα άλλο όνομα το οποίο, όπως θα δούμε, ανήκει στη μυθολογική παράδοση του Άργους.
Έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες γι' αυτό το γεγονός. Ίσως όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και σ' αυτό τα ίχνη της πανάρχαιης παράδοσης που συνέδεε το Άργος με τις πρώτες εκδηλώσεις της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης στην Ελληνική Γη.
~ Από το βιβλίο των dario & lia del corno "στη γη του μύθου" Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μάλλιασε η γλώσσα μου

  Στη Βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο, που ήταν υποχρεωμένος, με το μάσημα, να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα το στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά
   Από την απάνθρωπη τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδη φράση: «μάλλιασε η γλώσσα μου»,που τη λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον και του το λέμε πολλές φορές.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Γιατί μυρίζουν τα παλιά βιβλία;


Μάθετε που οφείλεται το άρωμα των σελίδων τους

Ξεφυλλίζοντας παλιά βιβλία, οι σελίδες τους αναδύουν μία πολύ συγκεκριμένη και οικεία μυρωδιά, το «άρωμα του παλιού» που λέμε συχνά. Πού οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο και ποια χημική σύνθεση κρύβεται από πίσω;
Τα βιβλία, καινούργια και παλιά αναδύουν συγκεκριμένες πτητικές οργανικές ενώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές πηγές. Κάποιες μπορεί να είναι απόρροια της εγκατάλειψης, ενώ άλλες να αποτελούν έναν συνδυασμό μελανιού, χαρτιού και βιβλιοδεσίας.
Ο συνδυασμός και το άρωμα αυτών των υλικών μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμος για τον προσδιορισμό της ηλικίας του βιβλίου.
Στα καινούργια βιβλία, το άρωμα είναι ένας συνδυασμός πτητικών χημικών που προέρχονται από το επεξεργασμένο χαρτί, το μελάνι και το υλικό βιβλιοδεσίας.
Η κόλλα βιβλιοδεσίας που χρησιμοποιείται στα καινούργια βιβλία συνήθως βασίζεται σε συμπολυμερή όπως το συμπολυμερές του αιθυλενίου και του οξικού βινυλίου.
Οσο για την επεξεργασία του χαρτιού, στα καινούργια βιβλία, το χαρτί επεξεργάζεται με μία ποικιλία χημικών, προκειμένου να επιτευχθούν διαφορετικές ιδιότητες. Ορισμένα από αυτά τα χημικά, απελευθερώνουν πτητικές ουσίες. Επιπροσθέτως, πετροχημικά που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες στα μελάνια, συμβάλλουν στο συνολικό άρωμα των καινούργιων βιβλίων.
Τι συμβαίνει όμως με τα παλιά βιβλία;
Με το πέρασμα του χρόνου, η σταδιακή αποσύνθεση της κυτταρίνης και της λιγνίνης που περιέχονται στο χαρτί, οδηγούν στην παραγωγή πολλών διαφορετικών οργανικών ενώσεων.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η βενζαλδεϋδη που έχει άρωμα που μοιάζει με του αμυγδάλου, η βανιλίνη με άρωμα που θυμίζει βανίλια, Το αιθυλο-βενζόλιο και το τολουόλιο που έχουν γλυκό άρωμα και η 2-αιθυλεξανόλη με άρωμα λουλουδιών.
Συνοψίζοντας, δεν είναι συγκεκριμένο χημικό στοιχείο αυτό που δίνει το άρωμα στα βιβλία, είτε παλιά, είτε καινούργια, αλλά ένας συνδυασμός από πολλούς χημικούς παράγοντες.
parapolitika.gr

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Τι φταίει για την αλλεργία των ενηλίκων

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν από αλλεργίες αρκετά μετά την ενηλικίωση; Οι περισσότεροι εμφανίζουν αλλεργίες από την παιδική ηλικία, όμως δεν είναι λίγοι οι ενήλικοι που, ενώ δεν αντιμετώπιζαν ποτέ τέτοια προβλήματα, ξαφνικά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ακόμη και αλλεργική ρινίτιδα.
Οπως είπε στη «Wall Street Journal» ο δρ James Sublett από το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργιών, Ασθματος και Ανοσολογίας, οι αλλεργίες είναι κατά κύριο λόγο θέμα γενετικής, ίσως και κληρονομικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν ο ένας γονιός έχει αλλεργίες, θα τις έχει και το παιδί ή ότι τα συμπτώματα θα είναι τα ίδια και στους δύο.
Αντιδράσεις
Μάλιστα, κάποιες φορές δεν υπάρχουν καν συμπτώματα, αφού αυτό που κληροδοτείται δεν είναι άλλο από την προδιάθεση του ανοσοποιητικού σε αλλεργικές αντιδράσεις.
Κάποιες φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά μετά την ενηλικίωση, όταν η έκθεση σε αλλεργιογόνα -όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα- έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δρα Sublett, η εμφάνιση αλλεργιών στους ενηλίκους μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπων, η μετακόμιση σε σπίτι με μούχλα, η απόκτηση κατοικίδιων ζώων, η αλλαγή πόλης ή η εργασία σε περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα.
Για μερικές αλλεργίες ευθύνονται οι ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται με την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και με τη γήρανση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού γίνεται πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα οι αλλεργίες να εμφανίζονται πολύ πιο εύκολα.
Σύμφωνα με τον δρα Sublett, υπάρχουν ακόμη και ιοί που προκαλούν κάποιες αλλεργίες, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που μολύνει τους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς, αλλά και το κοινό κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σ' αυτές. Οι αλλεργίες δεν υποχωρούν αν δεν υποχωρήσουν και τα αλλεργιογόνα, ενώ προκαλούν ακόμη και μείωση της παραγωγικότητας.
πηγή:espesso.gr
 Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".