Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σε δόσεις οι προσλήψεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το πιθανότερο είναι, οι αναπληρωτές να κληθούν μετά τις 25 Αυγούστου, καθώς από τις 23 μέχρι τις 25 Αυγούστου οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας οι 2.700

εκπαιδευτικοί οι οποίοι διορίστηκαν μόνιμα. Οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά (2010-2011) και την επόμενη (2011-2012) θα γίνουν από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι πίνακες έχουν πάψει να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και θα ισχύουν μέχρι την κατάρτιση νέων πινάκων που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2012 με βάση τα αποτελέσματα του νέου διαγωνισμού των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ).

Συνολικά αναμένεται να προσληφθούν σε δόσεις περίπου 10.000 αναπληρωτές κανονικού (ΑΚΩ) και μειωμένου (ΑΜΩ) ωραρίου για την κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ανησυχούν ομοσπονδίες και αδιόριστοι Την ίδια στιγμή ανησυχία υπάρχει τόσο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όσο και στις δεκάδες χιλιάδες αδιόριστων εκπαιδευτικών που είναι γραμμένοι στους ενιαίους πίνακες διορισμών. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υποστηρίζουν ότι ο υπερδιπλασιασμός (σε σχέση με όλες τις άλλες χρονιές) των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν φέτος παραίτηση, σε συνδυασμό με τη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50%, έχουν μειώσει σημαντικά για πρώτη φορά τον αριθμό των μόνιμων εκπαιδευτικών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις των αναπληρωτών (μειωμένες κατά πολύ φέτος σε σχέση με πέρσι) να μην μπορούν να καλύψουν παρά μόνο ένα τμήμα των κενών θέσεων.

Από την άλλη, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς καθώς φέτος, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, έχουν να αντιμετωπίσουν δυο σοβαρά προβλήματα: Πρώτον, διότι η νέα προϋπηρεσία (για την οποία τα προηγούμενα χρόνια «όργωναν» την Ελλάδα «αγοράζοντας» ουσιαστικά μόρια) δεν θα μοριοδοτείται παρά μόνο μετά την επιτυχή συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (από το 2012 και μετά). Δεύτερον, διότι δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι πρόσληψης των αναπληρωτών κανονικού ωραρίου και των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για «μπερδέματα» και λαθροχειρίες.
πηγή:Τα Νέα

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Θα πληρώσουν το μάρμαρο

Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη. Μπορεί επί τόσους μήνες να μιλάμε για την κρίση στην οικονομία, αλλά δεν καταλάβαμε σε πόσο μεγάλη κρίση έχει πέσει και η πολιτική. Μάλιστα, οι ίδιοι οι πολιτικοί μέχρι τώρα δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της κρίσης και κυρίως της ανυποληψίας στην οποία έχουν περιπέσει. Μέχρι τώρα υπήρξαν ορισμένα περιστατικά «επιθέσεων» σε πολιτικούς, που χαρακτηρίστηκαν μεμονωμένα, αλλά όλα δείχνουν πως μόνο τέτοια δεν είναι.Η αγανάκτηση των πολιτών έχει φτάσει πλέον στο ζενίθ κι αν τελικά έρθουν και νέα μέτρα το φθινόπωρο, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Φυσικά οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι τα κόμματα εξουσίας και οι πολιτικοί, κάτι που φαίνεται ήδη και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα κόμματα, όπως συνήθιζαν, απευθύνθηκαν βασικά σε πρωτοκλασάτα στελέχη τους, προκειμένου να έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης. Οι αρνήσεις που δέχτηκαν ήταν μάλλον αναμενόμενες, αφού κανένας δε θα ήθελε να «κάψει» την υποψηφιότητά του σε μια εποχή που οι αυτοδιοικητικές εκλογές ίσως αποδειχτούν δημοψήφισμα για το μνημόνιο!

Στο ΠΑΣΟΚ οι προβληματισμοί διατυπώθηκαν εδώ και καιρό, γι' αυτό για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη επέλεξαν να μη δώσουν χρίσμα, αλλά να στηρίξουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Στη ΝΔ πίστεψαν πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν πιο εύκολα την κατάσταση, αλλά μάλλον λογάριαζαν χωρίς την... Ντόρα. Αποτέλεσμα, να έχουμε τα πρώτα αντάρτικα, αλλά και μια διαγραφή βουλευτή που μπορεί να μην είναι και η μοναδική!

Με την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας δε χάσαμε μόνο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Εχασαν και οι πολιτικοί μας το κύρος τους. Ποιος να πιστέψει ποιον; Οι υπουργοί διαφωνούν για την πολιτική που ασκούν, αλλά είναι «υποχρεωμένοι» να την εφαρμόσουν. Οι βουλευτές τα μαθαίνουν τελευταίοι μαζί με τους πολίτες. Οι τοπικοί άρχοντες μάταια περιμένουν κονδύλια από τα άδεια ταμεία. Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση τι να κάνουν οι υποψήφιοι; Τι να υποσχεθούν;

Η κρίση αργά ή γρήγορα θα περάσει. Μέχρι τότε πρέπει να διορθώσουμε πολλά λάθη του παρελθόντος και φυσικά να στείλουμε τα μηνύματά μας. Τώρα, αν τα μηνύματα αυτά θα τα διαβάσουν σωστά οι πολιτικοί, είναι ένα άλλο θέμα!

Ρύποι εκτός ορίων στην Κοζάνη


Νέφος αιωρούμενων σωματιδίων έχει καλύψει τις τελευταίες ημέρες τον ουρανό πάνω από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Μόνο το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (μέση ημερήσια τιμή) ξεπέρασαν το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ. σε 8 από τις 15 τοποθεσίες της περιοχής, όπου λειτουργούν σημεία μέτρησης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο χώρο ευθύνης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, στα υπόλοιπα 7 σημεία των μετρήσεων οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και σε 4 σημεία μέτρησης προσεγγίζουν το όριο των 50 mg.Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ζήτησε εκ νέου από τη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας την άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης της ρύπανσης και καταστολής της σκόνης.

Στο μεταξύ, χτες επιβλήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η επιβολή προστίμου ύψους 449.100 ευρώ στη ΔΕΗ ΑΕ για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών, που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2009 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του τομέα Βόρειας Ελλάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Οι παραβάσεις αφορούν τη διάχυση εκπομπών αέριων ρύπων, την έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, την ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αέριων ρύπων.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ αποφάσισαν από κοινού την κατάρτιση πενταετούς Περιβαλλοντικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΔΕΗ ΑΕ. Το πρόγραμμα θα εξειδικεύει τις περιβαλλοντικές επενδύσεις - βελτιώσεις, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των σταθμών παραγωγής με την υφιστάμενη και κυρίως την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Με την κατάρτιση του σχεδίου, θα οριστικοποιηθούν και όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν στη λειτουργία των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων και θα προσδιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίησή τους.
πηγή:Αγγελιοφόρος

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ακριβαίνει το ψωμί λόγω των σιτηρών


Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 20% περίπου, λόγω της ανατίμησης των σιτηρών παγκοσμίως. Μάλιστα, από την Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά 25% (100 ευρώ) ο τόνος και η αύξηση αναμένεται να φέρει μπαράζ στην αγορά.
Τους τελευταίους μήνες, οι παγκόσμιες τιμές σίτου σημειώνουν ράλι, ενώ οι καταστροφικές φωτιές στη Ρωσία -την τρίτη εξαγωγέα παγκοσμίως- θα φέρουν νέες αυξήσεις.
">Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μέση τιμή του μαλακού σίτου ήταν 160 ευρώ ο τόνος και στο τέταρτο δίμηνο του χρόνου ανήλθε στα 225 ευρώ. Η μέση τιμή του σκληρού σίτου το πρώτο εξάμηνο ήταν 180 ευρώ και στο τέταρτο δίμηνο έφτασε τα 230 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αλευρομηχανίες, ο τόνος των άλευρων από μαλακό σιτάρι κόστιζε 339 ευρώ και από σκληρό 444, τιμές που αναμένεται να αυξηθούν από αύριο.

Έτσι, ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμάται πως θα στοιχίζουν 20% επιπλέον.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Χωρίς εκπαιδευτικούς


Με λιγότερους καθηγητές και δασκάλους και την απειλή να παραμείνουν χιλιάδες σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των προσλήψεων εκπαιδευτικών μετά την ανάρτηση από το υπουργείο Παιδείας των πινάκων αναπληρωτών.

Φέτος, όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς, το υπουργείο δήλωσε ότι θα διοριστούν περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί, ενώ άλλοι 3.000 θα προσληφθούν τη σχολική χρονιά 2011-12. Επίσης, φέτος αναμένεται να προσληφθούν περίπου 4.000 αναπληρωτές, δηλαδή περίπου 7.000 λιγότεροι από πέρσι.Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποχώρηση περίπου 10.000 εκπαιδευτικών που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν φέτος (και τη σχολική χρονιά 2011-12) σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Με πέντε μέτρα έκτακτης ανάγκης θα επιχειρήσει το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από το γεγονός της μεγάλης μείωσης μονίμων, αλλά ιδιαίτερα αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών:

*Δείχνει τον δρόμο της επιστροφής στα σχολεία σε 5.000 εκπαιδευτικούς που μέχρι πέρσι τους χρησιμοποιούσε για να καλύπτει πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες σε διάφορους φορείς του υπουργείου, όπως την Κεντρική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες, τα Πανεπιστήμια κ.λπ. Μαζί τους και αρκετές εκατοντάδες που επιστρέφουν αναγκαστικά από σχολεία του εξωτερικού.

*Ο δεύτερος τρόπος είναι η συγκρότηση τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων σήμερα λειτουργεί με τμήματα που έχουν 22-25 μαθητές, οπότε είναι σίγουρο ότι με τη νέα διάταξη σε κάποια σχολεία θα γίνει συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών.

*Ο τρίτος τρόπος είναι η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Για την κάλυψη των ωρών του προγράμματος μπορεί να ανατεθεί προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι πέντε ώρες την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων και σε εκπαιδευτικούς άλλου σχολείου με απόφαση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

*Με την καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ. ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα).

*Με μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων).

Μαζική έξοδος εκπαιδευτικών


Χιλιάδες εκπαιδευτικοί επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και των περικοπών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, καθώς ο Σεπτέμβρης είναι κοντά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα βγουν στη σύνταξη φέτος είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη Δευτεροβάθμια σε 7.536. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα μέχρι τις 16 Αυγούστου να ανακαλέσουν τις αιτήσεις, αν και είναι αμφίβολο ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.Με βάση τους παραπάνω αριθμούς είναι πολύ πιθανό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να παρατηρηθούν κενά στα σχολεία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα μειωθούν δραματικά.

Συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ καταγγέλλουν ότι τα κενά θα είναι χιλιάδες και το υπουργείο θα οδηγηθεί σε αντιπαιδαγωγικές λύσεις όπως η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα ή οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Ωστόσο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου παρουσιάστηκε βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

"Τα κενά θα καλυφθούν με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις. Έχει ξεκινήσει η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης. Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στα Πανεπιστήμια, εδώ στο Υπουργείο, σε άλλα Υπουργεία, σε γραφεία, σε Μητροπόλεις, στα ΙΕΚ, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Σχεδόν 5.000 εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι επιστρέφουν στις τάξεις. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ζητούμενο" τόνισε.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Οδοιπορικό στο κέντρο της Ορθοδοξίας


Ενα περιπετειώδες ταξίδι, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη φωτογραφική καταγραφή του επί δεκαέξι αιώνες συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε η Βαρβάρα Χαραλαμπίδου. Το λεύκωμα με τίτλο «Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το Παλίμψηστον», είναι αποτέλεσμα μίας καταγραφής από την Κοζανίτισσα συγγραφέα η οποία διήρκεσε περισσότερο από οκτώ χρόνια. Οι πεντακόσιες σελίδες του αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της προσπάθειας.

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε η Βαρβάρα Χαραλαμπίδου την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς η φωτογράφηση λόγω είτε των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είτε της δυσκολίας στην πρόσβαση σε πολλά από τα προσκυνήματα, δεν ευνοούσε την καταγραφή τους από το φωτογραφικό φακό. Η επίσκεψη της συγγραφέα στα εξαρχικά χωριά της Μονής Σουμελά μετατράπηκε σε… άθλο. Στα οκτώ χρόνια κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί μόλις δύο φορές, καθώς άλλοτε το κακό οδικό δίκτυο και άλλοτε η πυκνή ομίχλη την κρατούσαν μακριά.Στο λεύκωμα, το οποίο καταγράφει τη μακραίωνη ιστορία της μονής, μεταξύ άλλων παρουσιάζονται χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, χειρόγραφοι κώδικες, πολύτιμα ιερά κειμήλια και εικόνες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, που έχουν εντοπιστεί σε μουσεία ανά τον κόσμο αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Ιδιαίτερα σημαντική καταγραφή είναι και αυτή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής των Θησαυρών της Μονής Σουμελά, που ανέσυρε από την κρύπτη του Ιερού Μετοχίου της Αγίας Βαρβάρας μετά την καταστροφή και παρέδωσε στο Ταμείο Ανταλλάξιμων ο μοναχός Αμβρόσιος Σουμελιώτης. Η έκδοση αυτή συμπίπτει με μία σπουδαία στιγμή για την Ορθοδοξία, καθώς έπειτα από 88 ολόκληρα χρόνια θα τελεστεί στις 15 Αυγούστου θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά με επίσημη άδεια του τουρκικού κράτους.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

Η ίδρυση της μονής - συμβόλου του ελληνισμού χρονολογείται στο 386. Ηταν η χρονιά που δύο μοναχοί από την Αθήνα, ο Βαρνάβας και ο Σωφρόνιος, οδηγήθηκαν στο όρος Μελάς, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, τους φανερώθηκε η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, την οποία είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Το πρώτο κελί χτίστηκε από τους δύο μοναχούς σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.063 μέτρα, ενώ λίγο αργότερα έχτισαν μία εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά, στα «σπλάχνα» του όρους. Το 1860 κοντά στο σπήλαιο χτίζεται ένας τετραώροφος ξενώνας, η διαρρύθμιση του χώρου γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των προσκυνητών, δημιουργείται βιβλιοθήκη, ενώ και γύρω από το μοναστήρι ανοικοδομούνται μικροί ναοί οι οποίοι αφιερώνονται σε άλλους αγίους. Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τη μονή, όπως και το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, «έργα» επίσης των δύο Αθηναίων μοναχών. Στη μακρόχρονη ιστορία της η μονή πολλές φορές έγινε στόχος, εξαιτίας του πλούτου της. Λέγεται μάλιστα ότι έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη από την επιδρομή ληστών, την ανασύστασή της ανέλαβε ο Οσιος Χριστόφορος το 644. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε το 1922, όταν οι φανατισμένοι νεότουρκοι κεμαλιστές λήστεψαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Οι μοναχοί που ζούσαν εκεί το εγκατέλειψαν για πάντα το Φεβρουάριο του 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών που όριζε η Συνθήκη της Λοζάνης.

Βρετανία: Φοβούνται την εξάπλωση βακτηρίου ανθεκτικού στα αντιβιοτικά


Βακτήριο το οποίο είναι ανθεκτικό σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά εντοπίστηκε σε βρετανικά νοσοκομεία, σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη νότια Ασία για ιατρικό τουρισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανακάλυψαν, το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να εξελιχτεί σε μια εν δυνάμει μεγάλη απειλή για την παγκόσμια υγεία, από τη στιγμή που στην ουσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα φάρμακα.Πρόκειται για το εντεροβακτήριο NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε έναν Σουηδό ασθενή, ο οποίος είχε νοσηλευθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της Ινδίας. Έκτοτε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», οι ερευνητές το εντόπισαν σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι «το NDM-1 είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας γι' αυτό μία συντονισμένη παρακολούθηση είναι απαραίτητη» και υπογραμμίζουν ότι «η Ινδία προσφέρει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και είναι πιθανό το NDM-1 να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη».

Ανάγκη για παγκόσμιο μηχανισμό παρακολούθησης

Το NDM-1 είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλους τους τύπους των αντιβιοτικών. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο Τίμοθι Ουόλς, «αυτού του είδους το βακτήριο καταργεί τα αντιβιοτικά. Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν και το ένα από αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών διαθέσιμοι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας μηχανισμός παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο και νέα πρωτότυπα αντιβιοτικά που θα αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα βακτήρια».

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 44 κρούσματα του βακτηρίου NDM-1 στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου στη νότια Ινδία, 26 στο κρατίδιο Χαριάνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν. Στο άρθρο στο περιοδικό «The Lancet» αναφέρεται ότι το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ινδία. Ο ιατρικός τουρισμός προς την Ινδια μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βακτήρια που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα (ή καθόλου) απο τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, είναι πιθανό να εξελιχτούν στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία!
πηγή: Αγγελιοφόρος

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε



(23 Ιούνη 1996 – Ιούνης 2010) 14 ολόκληρα χρόνια απουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου και η πολιτική ζωή του τόπου δεν έγινε απλώς φτωχότερη, αλλά έπαψε να είναι πολιτική!

Οι κουτοπονηριές

Το αεράκι των Δωδεκανήσων και η αρμύρα της Ρω αγρίεψαν τον κ. Δ. Δρούτσα.

Αρχισε να τσινάει με την τουρκική διπλωματία. Μία μόνο φρασούλα εκ μέρους του εκδηλώνει δυσφορία: «Κουτοπονηριές και προκλήσεις δεν χωρούν». Οχι τίποτε άλλο, για να μη νομίζει ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι γίνανε φιλαράκια επειδή μοιράστηκαν μια χωριάτικη σαλάτα. Οι δυο τους συνέφαγαν στη Ρόδο, στη διάρκεια ανεπίσημης επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Το γεύμα συμπλήρωσε ένα ανεπίσημο προσκύνημα σε τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Η φαμίλια Νταβούτογλου δεν άφησε μιναρέ για μιναρέ στη σύντομη βόλτα στη νήσο. Καθώς ήταν ανεπίσημη η επίσκεψη, δεν ενημέρωσαν τους τοπικούς άρχοντες για το πρόγραμμα. Ως απλοί επισκέπτες σε οικογενειακή εκδρομή ειδοποίησαν τον μουφτή της περιοχής, πήραν μαζί και τον τούρκο πρόξενο και έκαναν μια περιήγηση στα μέρη όπου νιώθουν πολιτισμικά ασφαλείς. Στο κάτω κάτω ήταν σε διακοπές. Ο καμεραμάν της τουρκικής τηλεόρασης μάλλον κατέγραφε προσωπικές στιγμές για το οικογενειακό αρχείο.
Στην Ελλάδα βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις. Επισημάνθηκε λοιπόν ότι όσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πατούσε το χώμα της Ρόδου πάνω από το κεφάλι του υπερίπταντο έξι F-16. Θεωρήθηκε ότι η πτήση ήταν οργανωμένη (τόσο μονιασμένη είναι η τουρκική κυβέρνηση με την Αεροπορία). Αν κάποιος θέλει να ρίξει τους τόνους, θα υπενθυμίσει ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών για να κάνουν τις γυροβολιές τους τα τουρκικά μαχητικά. Μπαινοβγαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον τόσο συχνά ώστε οι κάτοικοι των νησιών να μη σηκώνουν καν το βλέμμα στον ουρανό. Υπόθεση ρουτίνας.

Κάτι άλλο που επισημάνθηκε ως απρέπεια ήταν η πλεύση του «Πίρι Ρέις» επί 13 ώρες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Ρόδου. Η δικαιολογία ότι κάνει έρευνες δεν ευσταθεί για τη συγκεκριμένη ημέρα, γιατί δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Η πλεύση του σεισμογραφικού σκάφους ξεκίνησε προτού καλά καλά χωνέψουν το γεύμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Με βαρύ το στομάχι ο κ. Δρούτσας έκανε δηλώσεις για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Αφού διαβεβαίωσε ότι δεν απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, «τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα», άλλαξε ρότα. Σταμάτησε να υπερασπίζεται τη διμερή φιλία. Είπε ότι «εμείς εννοούμε απολύτως όσα λέμε», είπε ότι «από τέτοιες πρακτικές, οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας, τίθενται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη», είπε ότι «στην πορεία όλα συνεκτιμώνται και αναθεωρούνται».

Δεν ξέρουμε αν το αεράκι και η αρμύρα επιδρούν καθοριστικά στις αποφάσεις ενός ατόμου. Πάντως ο κ. Δρούτσας εμφανίζεται διαφορετικός στις διακοπές του.

Αφήνει τα πολλά χαμόγελα και περνά στη φάση της «μπηχτής». Ουσιαστικά δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι πάντοτε εισέρχονταν από αέρος και θαλάσσης και δεν αλλάζουν πολιτική, ασχέτως ελληνικών δηλώσεων. Τα ερευνητικά σκάφη αλλάζουν όνομα, η Αεροπορία αλλάζει επικεφαλής, οι κυβερνήσεις αλλάζουν υπουργούς Εξωτερικών, αλλά η τακτική παραμένει σταθερή. Είναι εύκολο να είναι σταθερός αυτός που είναι πιο δυνατός. Ο αδύναμος είναι αυτός που δοκιμάζει τις στρατηγικές του και καθώς φαίνεται ο κ. Δρούτσας βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση.

Το ερώτημα που τίθεται με τη στροφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι αν μπορεί από μόνος του να κρατήσει θυμωμένη, προσβεβλημένη στάση. Χρειάζεται βοήθεια και από άλλους υπουργούς για να δείξει πυγμή, αλλά είναι αμφίβολο ότι η επίδειξη πυγμής θα προκριθεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι αναχαιτίσεις είναι πανάκριβο σπορ και εξίσου πανάκριβος είναι ο διαγωνισμός εντυπώσεων στα νερά του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε πάντως ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η αγριάδα άλλωστε ταιριάζει άψογα με τον τεμενά, όταν εναλλάσσονται με πονηριά.
Πηγή: Το Βήμα

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011


02/08/2010 - 09:23

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011 – Από 29,46 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου προβλέπεται να πέσει στα 23,13 δισ. ευρώ
Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, θα καταργηθεί πλήθος επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ραγδαία μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, μέχρι και το 2014 επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2011, μέσω του οποίου καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.

Νέες μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπονται από το μνημόνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς το συνολικό ύψος των αμοιβών βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο, με ρυθμό επιταχυνόμενο από το 2012 και μετά.

H μείωση των μισθών θα προέλθει από την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα στο δημόσιο τομέα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι των αποδοχών του Δημοσίου, από το επίπεδο των 29,46 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε 26,37 δισ. ευρώ φέτος, λόγω των μέτρων για περικοπές επιδομάτων και δώρων που έχουν ανακοινωθεί ήδη και θα μειωθεί περαιτέρω σε 26,13 δισ. ευρώ το 2011 ή κατά 236 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2012 και μετά ο ρυθμός μείωσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ και, το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ.

Από το 2009, που καταγράφηκε το μέγιστο ύψος της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, που ήταν το ποσό των 29,46 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014, το συγκεκριμένο κονδύλι θα μειωθεί κατά 6,3 δισ. ευρώ.

Πώς επέρχεται η μείωση

Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συσταθεί επιτροπή, που θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα, ώστε να περικοπούν ορισμένα εξ αυτών και να προσγειωθούν σε χαμηλότερα οι τελικές αποδοχές, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικοί πίνακες.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ακολουθεί το στάδιο της επεξεργασίας των αριθμητικών δεδομένων των υπαλλήλων, με τα ποσά των αμοιβών που καταβάλλονται μηνιαίως.

Ακολουθεί η συγκρότηση της ενιαίας Αρχής Πληρωμών, μέσω της οποίας θα πληρώνονται από τον Οκτώβριο οι υπάλληλοι του Δημοσίου, δημοσίων φορέων και των ΟΤΑ, και μέχρι το Δεκέμβριο οι υπόλοιποι υπάλληλοι δημοσίων φορέων.

Παράλληλα, όμως, ξεκινούν και οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου μισθολογίου, αλλά και η σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα.

Το «μνημόνιο» προβλέπει ότι, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ξεκινούν οι διαδικασίες «για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών, ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και την εξασφάλιση ότι το νέο αυτό σύστημα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητά τους και τα καθήκοντα». Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, με την ολοκλήρωσή του, θα ενσωματωθούν ορισμένα επιδόματα στο βασικό μισθό, κάποια θα καταργηθούν ή θα μειωθούν, αλλά και θα εξισωθούν οι αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων όλων των υπουργείων των ίδιων κατηγοριών.Τα επιδόματα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:

- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ

- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.

- Τα «ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.

- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.

- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.

- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.

- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
πηγή:alfavita

Αλλάζουν θέση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι


Με «πρώτη ύλη» όσα προκύπτουν από την απογραφή, μπαίνει σε φάση υλοποίησης ο «Καλλικράτης 2» με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών

Επιδιώκοντας διαρθρωτικές αλλαγές στον «πυρήνα» του δυσλειτουργικού και αναποτελεσματικού ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει βάλει μπροστά την εφαρμογή του Καλλικράτη Νο2, ενός σχεδίου που αφορά τη συνολική αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής στην κατεύθυνση δημιουργίας του επιτελικού κράτους, αρχής γενομένης από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Με «πρώτη ύλη» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτουν από την απογραφή, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης» για το κράτος, θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού σε οργανισμούς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού όπως π.χ. τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ.), σε μια προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Νέα δεδομένα
Το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών προχωρά ήδη με το πρώτο σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο.

Σύντομα θα ακολουθήσει νέο κύμα συγχωνεύσεων, 100 περίπου οργανισμών. Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί είτε στα εποπτεύοντα υπουργεία ή σε άλλους Οργανισμούς που διαπιστώνονται ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ηδη προετοιμάζονται οι νέοι οργανισμοί (οργανογράμματα) των δημόσιων φορέων στα οποία θα καταργηθούν δεκάδες Διευθύνσεις που λειτουργούν χωρίς τμήματα και εκατοντάδες τμήματα που δεν στελεχώνονται με υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, το εποχικό προσωπικό αριθμεί περίπου 59.156 υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα αντικατασταθούν μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει συμβασιούχους αποκλειστικά για εποχικές ανάγκες. Ο Καλλικράτης του Κράτους θα επιφέρει χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό ή σε ελληνικές υπηρεσίες, ενώ -σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού- θα συμμετέχουν σε πιλοτικές εφαρμογές προγραμμάτων καθώς και στη διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει από την επαγγελματική τους δράση. Καινοτομίες

Στο πλαίσιο του Καλλικράτη για το κράτος, προετοιμάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, η περιγραφή των καθηκόντων ανά θέση εργασίας (job description) προκειμένου η κεντρική διοίκηση να γνωρίζει όχι μόνο τον αριθμό των κρατικών λειτουργών αλλά και τα καθήκοντα που πηγάζουν από τη θέση που έχουν τοποθετηθεί.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σημαντική καινοτομία που θα βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, στο νέο επιτελικό κράτος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, θα δημιουργηθεί μία ομάδα «ειδικών δυνάμεων» δημοσίων υπαλλήλων, ενός Σώματος που θα μπορεί να λειτουργεί σε διυπουργικό επίπεδο και να συμμετέχει στη διεκπεραίωση σημαντικών έργων, όπου υπάρχει ανάγκη.

Αξιοποιώντας τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ επιδιώκεται η αξιοποίηση ευέλικτων ομάδων υπαλλήλων που διαθέτουν ειδικές δεξιότητες στην ενίσχυση υπηρεσιών που καλούνται να υλοποιήσουν σημαντικά προγράμματα της δημόσιας διοίκησης.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 2»
Ποιες αλλαγές θα γίνουν

Το μακρόπνοο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του κράτους δεν θα εξαντληθεί σε μία και μόνη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου με συνδυασμό θεσμικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν:

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.

Διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου με κατάργηση ανενεργών διευθύνσεων και τμημάτων.

Ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τη μετακίνηση χιλιάδων υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπηρεσίες που θα διαπιστωθούν ελλείψεις.

Λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από το υπουργείο Οικονομικών και ολοκλήρωση του Ενιαίου Μισθολογίου στις αρχές του 2011, που αποτελούν δράσεις οι οποίες εντάσσονται στον «Καλλικράτη του Κράτους» και θα συμβάλλουν στη διαφάνεια και την εξορθολόγηση των δαπανών που αφορούν τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών.

Νέο σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων

Εκπαιδευτικά προγράμματα διά βίου μάθησης για τους δημοσίους υπαλλήλους επενδύοντας στην εμπειρία τους αλλά και στις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ για την εμπέδωση των αλλαγών στο κράτος και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας δημόσιας διοίκησης.

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών με τη δημιουργία της Κάρτας του Πολίτη, τη λειτουργία των e-ΚΕΠ, αλλά και την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» με στόχο την κατάργηση διακίνησης των διάφορων δικαιολογητικών που ζητούν από τους πολίτες οι δημόσιες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση λογισμικών που θα αναζητούν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά που απαιτούνται στους αρμόδιους φορείς.

Αξιολόγηση της πορείας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο κράτος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διεθνή οίκο ή τον ΟΟΣΑ.

Δημιουργία «υπουργικού πάρκου» στην Αθήνα όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες των υπουργείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΘΝΟΣ, 1/8/2010

Οδηγός για σωστή πολιτική διαφθορά

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Γνωρίζετε τον μεσιέ Brice de Tours; Πιθανότατα όχι, αφού πρόκειται για έναν άσωτο μοναχό του πέμπτου αιώνα.


Το όνομα αυτού του θρυλικού μοναχού επέλεξε ως ψευδώνυμο, αιώνες μετά, για να καλύψει την ταυτότητά του σημαίνον στέλεχος της γαλλικής πολιτικής ζωής που με τη συγγραφή του βιβλίου «Μικρός οδηγός της πολιτικής διαφθοράς» (εκδόσεις Κέδρος) προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Ας αναγνώσουμε μερικά αποσπάσματα και ας προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στα καθ' ημάς τη γαλλική πραγματικότητα.

1 Ποιο είναι το προτέρημα του υπουργού; «Ο αριβισμός. Οι περισσότεροι τον έχουν στο αίμα τους, επιλέγουν αν θα είναι δεξιοί ή αριστεροί έχοντας ζυγίσει καλά τις πιθανότητες του κάθε στρατοπέδου να πάρει την εξουσία συντομότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

*Θυμηθείτε τις μεταπηδήσεις στα δύο ελληνικά κόμματα εξουσίας και μεταγραφές στελεχών ένθεν κακείθεν αλλά και από τα κόμματα της αριστεράς προς εκείνα της εξουσίας.

2 Αν νομίζουμε ότι το μεγαλύτερο προσόν ενός υπουργού είναι να γνωρίζει το αντικείμενό του μάλλον έχουμε πλανηθεί. Ο διεισδυτικός «μοναχός» αποκαλύπτει «το να είναι κανείς υπουργός σημαίνει να φοιτά στο σχολείο της ταπεινοφροσύνης. Οχι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, και δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Ιδίως τις βρομοδουλειές, εξ ου και το επιτελείο».

*Στα πρόσφατα σκάνδαλα στη χώρα μας, τη διεκπεραίωση αναλάμβαναν οι συνεργάτες είτε των υπουργών είτε του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ζητούσε ταπεινότητα και σεμνότητα, όμως οι υπουργοί του βάπτιζαν το νόμιμο ηθικό. 3 Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση ενός Venalis politicus (διεφθαρμένος πολιτικός); «Πρέπει να ξεκινήσει με κάποιους μικρούς ηθικούς συμβιβασμούς που συνίστανται στην εκτροπή προς προσωπική του χρήση των πλεονεκτημάτων της θέσης του». Και μετά ορμά στα μεγάλα κόλπα, αλλά πάντα με τακτ. «Οι μεσάζοντες πρέπει να αποφεύγονται. Αυτοί οι επαγγελματίες της διαφθοράς μυρίζουν αδιακρισία. Ενα απευθείας γεύμα είναι το τέλειο πρόσχημα. Μεσημέρι ή βράδυ; Συνήθως είναι καλύτερο να αρχίζουμε με μεσημεριανό γεύμα».

*Αναζητήστε στα καθ' ημάς τα ιν στέκια πέριξ του Συντάγματος και ανατρέξτε στις δουλειές που έχει αποκαλυφθεί ότι έχουν κλειστεί σε γεύματα.

4 Η διαφθορά μπορεί να σερβιριστεί με διάφορα ορεκτικά. Πρώτα «οι φίλοι» που είχε πριν υπουργοποιηθεί. Το ντιλ γίνεται αμέσως. Μετά οι «έχετε προβλήματα, έχω τις λύσεις», ο στόχος αντιδρά με το χαμόγελο συνενοχής. Πλέον «ο στόχος είναι έτοιμος να δώσει, ο υπουργός να πάρει, οι δωρητές υψηλής στάθμης τοποθετούν τον οβολό τους σε δερμάτινο χαρτοφύλακα».

*Τον 5ο αιώνα δεν υπήρχαν off shore εταιρείες, τραπεζικοί λογαριασμοί, παρένθετα πρόσωπα. Ας συγχωρήσουμε τον μοναχό και ας πάμε παρακάτω.

5 Επόμενο στάδιο η ανακύκλωση των εισπραχθέντων «ακίνητα, κινητές αξίες, μηχανογράφηση γραφείων, αγορά έργων τέχνης, μπονσάι» είναι μερικά από αυτά που συστήνονται.

*Αν στα καθ' ημάς αυτά παραπέμπουν σε Siemens, χρηματοδότες κομμάτων, σωρεία ακινήτων, «φίλους παντός καιρού», μάλλον έχουμε παιγνιώδη φαντασία.

6 Τι γίνεται όμως αν η υπόθεση «στραβώσει»; «Οι πιο έμπειροι ζητούν να καταθέσουν οι ίδιοι, τα αρνιούνται όλα. Ενας διεφθαρμένος υπό ανάκριση θα προσφύγει με ευκολία στη θεωρία της συνωμοσίας. "Κάποιοι" τον επιβουλεύονται, "κάποιοι" του ρίχνουν λάσπη. Και οι πιο κουτοπόνηροι δεν θα διστάσουν να ενταχθούν σε επιτροπές που δημιουργούνται αφού ξεσπάσει το σκάνδαλο».

*Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις επιτροπές του κοινοβουλίου μας, εξεταστικές, προανακριτικές, ή όπως αλλιώς «βαπτίζονται», είναι απολύτως τυχαία...

7 Ολοι θυμόμαστε την εξίσωση του Αϊνστάιν Ε= mc2, όμως είναι έτσι; Οχι ισχυρίζεται ο συγγραφέας και δίνει τη δική του ερμηνεία. «Το c υποδηλώνει τη διαφθορά (corruption), το Ε το κράτος (Etat), και το m τα ΜΜΕ. Η μεταβλητή - κλειδί της εξίσωσης, οι Ζορό με τους μεγάλους κονδυλοφόρους. Τα ΜΜΕ λατρεύουν να καταγγέλλουν τις μικρές δοσοληψίες, που εντοπίζονται εύκολα. Ενας φάκελος 10.000 ευρώ που βρέθηκε στο σπίτι ενός υπουργού πυροδοτεί υστερία, αλλά μια υπουργική απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια εκατομμύρια ευρώ θα αποσιωπηθεί ή ακόμα καλύτερα θα λιβανιστεί».

*Ενορατικός ο μοναχός σημειώνει «προσεταιρίζεται και παριζιάνικους κονδυλοφόρους με σφραγίδα ποιότητας και σοβαρότητας. Για τους περισσότερους η δημοσιοποίηση της πολιτικής τους προτίμησης δεν ενέχει κινδύνους για την καριέρα τους, θέλουν να επωφεληθούν για να κερδίσουν το ψωμί τους».

8 Αυτά στην Εσπερία, γιατί εδώ όλα είναι ξεκάθαρα και τα ΜΜΕ λειτουργούν πάνω από δεσμεύσεις.

*Και καταλήγει ο μοναχός «απέναντι στον Venalis politicus, αναζητήστε τον Probis politicus (αγαθός πολιτικός), υπάρχει, τον συναντήσαμε, γιατί να μην καταφέρετε να τον συναντήσετε κι εσείς;»
πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία