Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος η δωρεάν παιδεία;


Ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει και μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο του μνημονίου και σύμφωνα...
με τις πολιτικές της αναφορές η κα Διαμαντοπούλου έφερε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα την έφερναν να εισηγείται την κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων. Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις:

1. Ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία καταργείται η δωρεάν διανομή των σχολικών βιβλίων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν και ότι η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με ευθύνη του του ίδιου του Υπουργείου. 2. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) εντάσσεται σε νέο φορέα, ο οποίος «θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό - ψηφιακό και έντυπο».

3. Σημειώνεται ότι με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, συγχωνεύονται οργανισμοί προκειμένου να εξοικονομηθούν τέσσερα εκατ. ευρώ, ετησίως. Στους υπό συγχώνευση οργανισμούς περιλαμβάνονται εκτός από τον ΟΕΔΒ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης, ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, καθώς και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Νέα απογραφή στο Δημόσιο. Σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων



Του Ηλία Μπενέκου

Σαρωτικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα με στόχο τον εξορθολογισμό του προσωπικού, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Βάσει εγκυκλίου που χθες εστάλη προς όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και οι ανεξάρτητες αρχές οφείλουν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή προσωπικού και αναγκών.

Συγκεκριμένα με ευθύνη των γενικών γραμματεών όλων των υπουργείων, οι παραπάνω υπηρεσίες και φορείς θα πρέπει να ενημερώσουν ηλεκτρονικά το υπουργείο Εσωτερικών για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, δηλαδή να προβούν σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Eξαίρεση

Από την απογραφή του προσωπικού εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και το νοσηλευτικό προσωπικό, για τους οποίους η εντολή για τη σχετική διαδικασία θα δοθεί με ξεχωριστές εγκυκλίους που θα εκδοθούν σύντομα από τα αρμόδια υπουργεία. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη και την αδυναμία προσλήψεων λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Απώτερος στόχος η άρτια στελέχωση και η αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και κατά συνέπεια η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.Κατανομή
Οπως τονίζεται, άλλωστε, στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου «στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού. Συγκεκριμένα, αφενός σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα που είναι, όμως, απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών».

«Καλλικράτης»

Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής του προσωπικού στους διάφορους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε έναν «Καλλικράτη» και στο κράτος, λαμβάνοντας αποφάσεις για το ποια τμήματα και υπηρεσίες πρέπει να διατηρηθούν καθώς το φαινόμενο των «νεκρών» τμημάτων -που είτε δεν διαθέτουν αντικείμενο, είτε δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους, παρά μόνο προϊσταμένους- αποτελεί ένα απο τα μεγάλυτερα αναχώματα στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Εχοντας, πλέον, πλήρη εικόνα για υπηρεσίες και προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, θα ακολουθήσει ανακατανομή των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υποβάλουν αιτήσεις προς μετάταξη όπου υπάρχουν ανάγκες.

Τι προβλέπει ο «Καλλικράτης» στο Δημόσιο

Καταγραφή του προσωπικού, των προσόντων που διαθέτουν και των ειδικοτήτων και αρμοδιοτήτων που έχουν

Απογραφή των θέσεων σε κάθε τμήμα ώστε να διαπιστωθεί ποια έχουν ανάγκες και ποια είναι «νεκρά», δηλαδή δεν έχουν αντικείμενο

Ορθολογική ανακατανομή των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις για μετάταξη

Αρχή θα είναι να μην επηρεαστεί η οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων και η μετακίνησή τους να γίνεται εντός του νομού που διαμένουν

Ενιαίο μισθολόγιο εντός του 2011
πηγή:imerisia

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Λιγότεροι οι φοιτητές

Δραματική είναι η μείωση που καταγράφεται στις αιτήσεις εισαγωγής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χώρας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ φαίνεται πως η οικονομική κρίση επηρέασε και τους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί πλέον στην καταβολή διδάκτρων για την ολοκλήρωση κύκλων σπουδών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους τέσσερις υποψηφίους σε σύγκριση µε το περσινό έτος δεν υπέβαλε αίτηση για την κλήρωση που θα οδηγήσει σε µία από τις 7.400 θέσεις που προσφέρει για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε κάποιο από τα 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράµµατα

Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν 58.049 αιτήσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί 76.478 για τις 4.200 θέσεις φοιτητών των 6 προπτυχιακών προγραμμάτων και τις 3.200 θέσεις των 26 μεταπτυχιακών.

Οι υποψήφιοι θεωρούν ακριβό το κόστος σπουδών και δηλώνουν επιφύλαξη ως προς την ικανότητα αποπληρωμής, εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας και των περικοπών στους μισθούς.Να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος πτυχίο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο απαιτείται να εξεταστεί επιτυχώς σε 12 θεµατικές ενότητες εντός τουλάχιστον τεσσάρων ετών, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικό κόστος 8.400 ευρώ ή 2.100 ευρώ τον χρόνο.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι και οι ήδη φοιτητές του ΕΑΠ που επιλέγουν πλέον να πάρουν µόνο µία ή δύο θεµατικές ενότητες τον χρόνο (ενώ µπορούν µέχρι τρεις), παρατείνοντας έτσι σηµαντικά το χρονικό διάστηµα των σπουδών τους, προκειµένου να κατορθώσουν να ανταποκριθούν οικονοµικά.

Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης του ΕΑΠ υπήρξαν πολλές διαµαρτυρίες φοιτητών τόσο για το ύψος των διδάκτρων, παρότι δεν θεωρείται, συγκριτικά, ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και για το εάν έχει δικαίωµα να εισπράττει δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές ένα δηµόσιο πανεπιστήµιο.

Ωστόσο, το τελευταίο ζήτηµα λύθηκε µόλις πριν από λίγες ηµέρες, καθώς µε απόφαση που εξέδωσε το ∆ιοικητικό Εφετείο Πατρών κρίθηκε συνταγµατική η σχετική διάταξη που αφορά την οικονοµική συµµετοχή των φοιτητών στις ιδιαίτερες δαπάνες που συνδέονται µε την εφαρµογή του συστήµατος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ύστερα από αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει φοιτητής του ιδρύµατος.
πηγή: news247

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κοινωνική έκρηξη φέρνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα των πρίφημων κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει μνημονίου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) και παράλληλα περιέχεται μία γενική ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών για όλα τα επαγγέλματα...

Με την παρέμβαση αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρχικά αναμένονται οι αντιδράσεις των έξι άμεσα θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων και στη συνέχεια και των υπόλοιπων.
Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί , μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.
Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Χθες οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση τη Δευτέρα για «να επανέλθει, ούτως ώστε από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, να συντονίσει τη δράση τους για την από κοινού αντιμετώπιση των όσων τεκταίνονται σε βάρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε αντίθεση με όσα στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση».
Φαρμακοποιοί

Ο πρώτος κλάδος που έδειξε την διάθεση να προχωρήσει σε απ ευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι αυτός των φαρμακοποιών που από χθές κιόλας βρέθηκαν σε θέση «μάχης». Οι φαρμακοποιοί, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επ΄ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων και τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.
Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες
Αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες εφόσον καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές και γενικότερα ο Κώδικας Αμοιβών στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταγγέλλει «την αγοραία λογική» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολίτη και των κατασκευών.
Δικηγόροι
Αντιδράσεις στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους προκαλεί το σχεδιαζόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους, καθώς οι φορείς και των δύο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για «κλειστά» επαγγέλματα. Με βάση το Μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει και για τους δύο κλάδους να καταργήσει την ελάχιστη αμοιβή, την απαγόρευση διαφήμισης και τους γεωγραφικούς περιορισμούς για το πού μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ στους συμβολαιογράφους θα καταργήσει και τον περιορισμένο αριθμό τους. Η ενδεχόμενη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» σε έναν κλάδο περίπου 45.000 επαγγελματιών που σε δύο μήνες έχει εκλογές.
Συμβολαιογράφοι
Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού τους. Ο «κλειστός αριθμός» και η αυστηρή επιλογή τους με διαγωνισμό δικαιολογείται από τις ευθύνες για εγγύηση των συναλλαγών, αποτελεί κοινό φαινόμενο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι είναι από διπλάσιοι έως 10πλάσιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, σε αντιστοιχία με τον αριθμό κατοίκων. Επίσης θα αρθούν γεωγραφικοί και διαφημιστικοί περιορισμοί.
Ορκωτοί λογιστές
Καταργούνται οι ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές των ορκωτών λογιστών με βασικό στόχο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν οι τιμές στην αγορά. Ο αντίλογος θέλει τις ελάχιστες αμοιβές να διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές.


www.newpost.gr

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα



Πέρασαν ,ήδη, πάνω από δέκα χρόνια από την είσοδο της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα.
Θα ήταν ,νομίζω, ωφέλιμο να κάνουμε ορισμένες σκέψεις γύρω από τις προθέσεις της, τους στόχους της, τις πράξεις της, και τις ιδέες της σ’αυτήν την πρώτη δεκαετία. Επωφελήθηκε από τα επιτεύγματα της μέχρι τώρα πορείας του ανθρώπου κι αν ναι τι κατόρθωσε; πού αστόχησε και που ατύχησε; Τι κέρδισε παραπάνω απ’όσα κληρονόμησε και τι έχασε;
Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να ανατρέξουμε στον προηγούμενο αιώνα και στα βασικά του χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. Κάνοντας έναν πρόχειρο και πολύ συνοπτικό απολογισμό θα δούμε ότι ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας του πυρός και του σιδήρου.( δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, δύο επαναστάσεις που άλλαξαν βαθιά την κοινωνική δομή τεράστιων σε έκταση χωρών (Ρωσία, Κίνα),εμφύλιες συρράξεις απερίγραπτης αγριότητας μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, μακροχρόνιες ρήξεις Ισραήλ-Αράβων, αδελφικοί πόλεμοι των λαών της Αφρικής.
Γεγονότα που αποδεικνύουν τη σκληρότητα αλλά και το πόσο φθηνή ήταν η ανθρώπινη ζωή, την υποτίμηση αλλά και την περιφρόνηση θησαυρών και μνημείων πολιτισμού που ήταν ως τότε το καμάρι και η δόξα του ανθρώπου. Όσοι λοιπόν απορούν για την ένταση που έχει πάρει στις μέρες μας η έξαρση της βίας και για τον ειδεχθή τρόπο που εκδηλώνεται η σύγχρονη απανθρωπιά, ας σκεφτούν ότι πόλεμοι και επαναστάσεις υπήρξαν ανέκαθεν όπως επίσης και δάσκαλοι του οργανωμένου εγκλήματος και θα έχουν την εξήγηση. Η κακουργία είναι σαν την επιδημία. Απλώνεται εύκολα και γρήγορα.
Όμως εκτός από τα αρνητικά έχουμε και τα θετικά που μας κληρονόμησε ο προηγούμενος αιώνας και αποτέλεσαν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη. Η επιστημονική έρευνα σημείωσε μια ανήκουστη ως σήμερα πρόοδο.( η σύγχρονη μηχανή καλύπτει όλες τις ανέσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα για την παραγωγή και τη μεταποίηση ενώ η κάλυψη των αποστάσεων γίνεται σε χρόνο ρεκόρ) . Η οικουμένη έγινε τόσο μικρή και τόσο οικεία, ώστε δεν δυσκολευόμαστε να επικοινωνούμε ή να παρακολουθούμε αμέσως οτιδήποτε συμβαίνει κόπου. Επίσης στα θετικά μπορούμε να προσθέσουμε και την έκρηξη των γνώσεων και της τεχνικής, την αύξηση του μέσου όρου ζωής, τον περιορισμό της αμάθειας και της αγροικίας . Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να τα προβλέψει αυτά;
Μετά απ’όλα αυτά, παρατηρήθηκε κάποια , προς το καλύτερο, διαφορά στην ανθρωπότητα στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, στο βιοτικό τους επίπεδο, στις εργασιακές τους σχέσεις , στις σχέσεις των κρατών κλπ; Όχι βέβαια. Οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται, οι εργασιακές τους σχέσεις επίσης ( κύρια αιτία της βίας και των κοινωνικών συγκρούσεων σ’όλες τις μεγαλουπόλεις των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στη χώρα μας, με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες) , οι τοπικοί πόλεμοι συνεχίζουν να υφίστανται ενώ επιβραβεύεται επισήμως η ισχύς του ισχυρότερου.
Πως γίνεται όμως να μη καλυτερεύει ηθικά ο άνθρωπος με την ποιοτική ανάπτυξη του πνεύματός του; Πως γίνεται κορυφαίοι στο χορό της αγριότητας να είναι λαοί με μακρά πνευματική παράδοση και με υψηλής στάθμης επιδόσεις όχι μόνο της γνώσης αλλά και της ευαισθησίας ( στην ποίηση, στις πλαστικές τέχνες στη μουσική); Η απάντηση σ’αυτή την απορία είναι ότι η καρδιά του ανθρώπου είναι σκληρή, πολύ σκληρή και δε μαλακώνει εύκολα, και όση περισσότερη δύναμη αποκτά τόσο η πλεονεξία και η θηριωδία του ανακαλύπτει πιο αποτελεσματικά μέσα να ικανοποιηθούν και ισχυρότερους λόγους να δικαιολογηθούν. Έτσι το πνεύμα του αντί να γίνει κύριος, αποβαίνει δούλος των ορέξεων και των παθών του. Το εκμαυλίζει και το εξανδραποδίζει η υποκρισία.
Θέλετε και συμπτώματα της κρίσης των σημερινών προηγμένων κοινωνιών:; Προσέξτε: - Κοινωνικός αναβρασμός , ρήγματα βαθιά στις σχέσεις των πληθυσμιακών ομάδων, πολιτική αρρυθμία.
- Αεροπειρατείες και ληστείες, απαγωγές, ομηρίες, δολοφονίες.
- Προγραμματισμένα εγκλήματα , υπονόμευση του κράτους.
- Πνιγμός και δυσφορία, άγχος για τη ζωή που οδηγεί στην απόγνωση ,αίσθημα «κενού», ναρκωτικά , αυτοκτονίες.
- Πολλαπλασιασμός των ψυχικών νοσημάτων.
- Οι νέοι αμφισβητούνται από τους παλιούς οι οποίοι τους βλέπουν ανταγωνιστικά και εν δυνάμει αντιπάλους, δεν τους δίνονται ευκαιρίες να αναδείξουν το ταλέντο τους, με αποτέλεσμα να παραιτούνται από ευθύνες και υποχρεώσεις.
- Ένα κλίμα μαρασμού και διαφθοράς, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια όσων κυβερνούν, πλήξη , ψυχική ερήμωση και απανθρωπιά στις μεγάλες πόλεις που λάμπουν από μεγαλοπρέπεια, πλούτο και ανέσεις ζωής.
Πού οφείλονται όμως όλα αυτά και γιατί φτάσαμε ουσιαστικά στο σημείο μηδέν;
Μάλλον στην αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη μας και στη μόλυνση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, παρεπόμενα και τα δυο του μένους και της άσβεστης δίψας του κέρδους ,που χαρακτηρίζουν την οικονομία της εποχής μας.
Ο παροξυσμός αυτός μοιραία οδήγησε και οδηγεί τον άνθρωπο στον εξανδραποδισμό και στον πνευματικό αφανισμό του. Τι μπορεί να γίνει , όμως, από δω και πέρα για να αντιστραφεί η κατάσταση; Τι μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να προσφέρει ένας αναίσθητος και άβουλος ερευνητής ή ένας κοντόφθαλμος και ψυχρός πολιτικός ή ένας άκριτος και αδρανής καλλιτέχνης; Παρατηρητικότητα και κρίση, φαντασία και ευαισθησία , πάθος και θέληση αποτελούν και στους τρεις τύπους προϋποθέσεις και εγγυήσεις επιτυχίας . Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται οι κατάλληλες ψυχικές δυνάμεις. Χρειάζεται παιδεία με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Χρειάζεται, οι ιθύνοντες να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και αν είναι δυνατόν να απαντήσουν στην ερώτηση τι θα αφήσουν για κληρονομιά στη νέα γενιά. Τότε μόνο θα υπάρξει ελπίδα. Ειδάλλως!!!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Συνταξιούχοι: Οι τελευταίοι τυχεροί και οι δραστηριότητές τους


Εργάστηκαν για πολλά χρόνια σε διάφορα επαγγελµατικά πόστα. Το διάβασμα, oι υπερωρίες και τα ξενύχτια στο γραφείο και στο σπίτι αλλά και οι αυξηµένες επαγγελµατικές υποχρεώσεις ήταν συχνά φαινόµενα. Ωστόσο, σήµερα κάνουν µία διαφορετική ζωή από εκείνη που είχαν µέχρι πριν από µερικά χρόνια. Αρκετοί συνταξιούχοι αναζητούν και βρίσκουν δραστηριότητες που τους γεµίζουν καθηµερινά. ∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τους έχει δοθεί ο τίτλος «οι νέοι της εποχής». Χορός, µαθήµατα υπολογιστών, µουσική, ταξίδια αλλά και εθελοντισµός είναι µερικές µόνο από τις δραστηριότητες που ακολουθούν Ελληνες στην πέµπτη, έκτη αλλά και έβδοµη δεκαετία της ζωής τους. Οπως λένε στα «ΝΕΑ», κάνουν πράγµατα ξεχωριστά. Για άλλους ήταν απωθηµένο, για άλλους µια καινούργια εµπειρία. Υπάρχουν βέβαια και όσοι αναλαµβάνουν ρόλο full-time παππού και γιαγιάς. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, όπως λένε οι συνταξιούχοι, είναι τα σχετικά καλά οικονοµικά. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η συνταξιοδότηση είναι µια περίοδος εντονότατων αλλαγών και ανακατατάξεων στη ζωή του ανθρώπου. Η καθηµερινότητά του σταµατάει να έχει τη µορφή που είχε επί χρόνια, µε το πρωινό ξύπνηµα, την πολύωρη απουσία από το σπίτι και οι καθηµερινές κοινωνικές επαφές διακόπτονται απότοµα. «Με τη συνταξιοδότηση ο άνθρωπος µπορείνα ξεκουραστεί, να έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό του µπορεί να διαθέσει σε ευχάριστες δραστηριότητες:

συµµετοχήσε οµάδες, σε εθελοντικές οργανώσεις, τα ταξίδια τούς κάνουν να παραµένουν δραστήριοι. Ειδικά στηνΕλλάδα, πάντως, είναιιδιαίτερα συνηθισµένο οι συνταξιούχοι να αναλαµβάνουν τη φύλαξη των εγγονών τους, νιώθοντας ιδιαίτερα χρήσιµοι, µιας και βοηθούν σηµαντικά τα παιδιά τους», λέει η κ. ∆ήµητρα Θεοφίλη, σύµβουλος ψυχικής υγείας.

Σύµφωνα µε την έρευνα της Eurostat «Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη», περίπου 17% του πληθυσµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ηλικία από 65 ετών και άνω. Από αυτούς,το 59% είναι γυναίκες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, άνδρες και γυναίκες µετά τη σύνταξη γίνονται φανατικοί οπαδοί ποικίλων δραστηριοτήτων, χόµπι ακόµη και της κηπουρικής. Μάλιστα, όσοι παίρνουν τη σύνταξή τους αρχίζουν να ασχολούνται δυναµικά και µε τις νέες τεχνολογίες, όπως το Ιντερνετ.

Οι άνδρες έως 74 ετώνφαίνεται πως σερφάρουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής


Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα παίρνουν τα χρήματά τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν με το νέο σύστημα θα είναι οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Άμύνης, Υποδομών, Εργασίας, της Γενικής Γραμματεία Επικοινωνίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΕΣΡ.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για 202.106 υπαλλήλους, που θα λάβουν μέσω της ΕΑΠ τον μισθό για το πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου. Στις 27 Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο σύστημα, άλλοι 200.000 και μέχρι τον Απρίλιο θα μπουν και όσοι εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους ΟΤΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στοχεύει στο να εντοπίσει όλα τα κακώς κείμενα όσον αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, που έχουν ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια ποσά.

Ήδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που πληρώνονταν από δύο δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εργάζονταν μόνο σε μία, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", είναι πιθανό να υπάρξουν κυρώσεις και να ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που είχαν λάβει από τη δεύτερη "δουλειά" τους στο δημόσιο.Μάλιστα, σύντομα θα ξεκινήσουν και έλεγχοι για επιδόματα που δίνονται χωρίς λόγο, για πλασματικές υπερωρίες, αλλά και αποδοχές που δεν αντιστοιχούν στην εργασία του υπαλλήλου.

Επιπλέον, με την ΕΑΠ, αναμένεται να εξομαλυνθούν και οι διαφορές μεταξύ των αποδοχών που έχουν εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα, που όμως εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά, από τη λειτουργία του νέου συστήματος να εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

« Δυστυχώς επτωχεύσαμεν »


Τα τύμπανα της ιστορικής πτώχευσης του κράτους επί Χαρίλαου Τρικούπη, είχαν αρχίσει τις τυμπανοκρουσίες αρκετά χρόνια πριν το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν » του 1893.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανδρέα Ανδρεάδη, η Ελλάδα βρισκόταν σε πτώχευση από το 1885 και μόνο το γόητρο του Τρικούπη και οι δεξιότητές του γύρω από τα οικονομικά είχαν απομακρύνει το μοιραίο γεγονός...

Το έλλειμμα είχε καταστεί μόνιμη πληγή του προϋπολογισμού. 30 εκατομμύρια δραχμές δημόσιο έλλειμμα το 1884, που ξεπέρασε τα 128 εκατομμύρια κατά το 1886.
Η εκτόξευση του δημόσιου χρέους σε τετραπλάσια, σχεδόν, μεγέθη αποδόθηκε σε εθνική ανάγκη. Την κάλυψη έκτακτων δαπανών επέβαλε η επιστράτευση, που επιβλήθηκε λόγω πραξικοπηματικής προσαρτήσεως της Ανατολικής Ρωμυλίας στα εδάφη της Βουλγαρίας.

Η ασφυκτική κατάσταση των οικονομικών οδήγησε, ήδη, μία τράπεζα στην πτώχευση. Αρχές του 1886 κήρυξε στάση πληρωμών η Ναυτική Τράπεζα «Αρχάγγελος», που είχε ιδρυθεί το 1870 με αρχικό κεφάλαιο 4.000.000 φράγκα (20.000 μετοχές).Για τη σύγχρονη κρίση ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η διαπίστωση πως, σε σύγκριση με την πτώχευση του 1893, υπάρχει ένα σοβαρό ντεζαβαντάζ στην εποχή μας, που λειτουργεί αντίστροφα.
Στην παρούσα ανησυχητική συγκυρία, δηλαδή, το κράτος ανέλαβε τη σωτηρία των τραπεζών. Αντίθετα, στην εποχή του Τρικούπη το ρόλο του σωτήρα είχαν επωμισθεί οι τράπεζες, ανεπαρκώς και ανεπιτυχώς, οι οποίες ενώ δάνειζαν κατ΄ επανάληψη το κράτος δεν αποδείχτηκαν ικανές να αναχαιτίσουν την πτώχευση.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες Εθνική, Ιονική και Ηπειροθεσσαλίας την περίοδο αυτή κάλυψαν τα ελλείμματα του κράτους χορηγώντας απανωτά δάνεια.

Παρόλα αυτά, η πληθώρα του εκδοθέντος χαρτονομίσματος προκάλεσε την άνοδο της τιμής του συναλλάγματος, με συνέπεια την αύξηση του εξωτερικού χρέους. Τα ελλείμματα συνεχίζονταν και νέα δάνεια από τις τράπεζες κάλυπταν κάθε φορά τις ανάγκες.

Κατά το διάστημα της κυοφορίας της πτώχευσης το χρηματιστήριο απεικόνιζε στις τιμές των χρεογράφων την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και την προοπτική για την τελική έκβαση άλλοτε αισιόδοξη άλλοτε αρνητική.

Κατά τη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση, από το 1884 μέχρι το τέλος του 1885, συνεχίζονταν αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών που ανήκαν σε οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούσαν να τις εξοφλήσουν.

Η μόνη αξία που ποτέ δεν έπαψε να είναι περιζήτητη ήταν οι ομολογίες του λαχειοφόρου δανείου της ΕΤΕ. Διαφημιστικές αγγελίες διαφόρων γραφείων πρόσφεραν αντί για λίγες δραχμές “την τύχη”, όπως αποκαλούσαν το λαχείο σε όσους δεν μπορούσαν να αγοράσουν ολόκληρη την ομολογία.

Σχετικές αγγελίες δημοσιεύονταν στην εφημερίδα «Παλιγγενεσία» από το τραπεζιτικό γραφείο του κ. Παναγόπουλου στην οδό Αιόλου, που προσέφερε ολόκληρο το λαχείο στην τιμή των 2 και 1/2 νέων δραχμών. Καθώς, επίσης και από το χρηματιστικό γραφείο του Α. Αρσένη, κάτω από την οικία του Β. Μελά, όπου στεγαζόταν αρχικά το Χρηματιστήριο.

από epikairo.gr

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δεν πτωχεύσαμε απλά, είμαστε κοντά στην εξαθλίωση

Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα ακούσματα για την πείνα που θέρισε τους παππούδες μας στη κατοχή βλέπουμε με τρόμο να είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτές τις εποχές παρά στη λάμψη και στις σπατάλες του 1990 που μοιάζει να απέχουν αιώνες.


Πραγματικά καταθλιπτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για το έτος 2009 μάλιστα και όχι για το πολύ χειρότερο τρέχον έτος.

Η στατιστική υπηρεσία αποδέχεται ως ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.219,45 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.752,08 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.340,25 ευρώ.

Διαβάστε λοιπόν τι αδιανόητα μέχρι χθες αγαθά και υπηρεσίες στερούνται από πέρσυ οι ελληνικές οικογένειες και εκτιμήστε μόνοι σας πόσο απέχουμε από το να αντιλαλούν εφιαλτικά οι δρόμοι με την κατοχικής καταγωγής ιαχή ''ΠΕΙΝΑΩ''.Το 24,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 3,3%.

Το 35,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κλπ.

Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ.

Το 65,5% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται αρκετά από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 53,9%

Το 18,5% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών

Το 39,4% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του
πηγή:newsit

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Φρούτα και λαχανικά δεν αρκούν για τους καπνιστές


ΛΟΝΔΙΝΟ Η «θαυματουργή» καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών δεν θωρακίζει ουσιαστικά τον οργανισμό από τον καρκίνο αν υπάρχουν τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες: το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση αλκοόλ. Μάλιστα η κατάσταση επιβαρύνεται αν κάποιοι από τους τρεις παράγοντες (ή και οι τρεις) συνυπάρχουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας βρετανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Βritish Journal of Cancer» και εξέτασε στοιχεία που συνελέχθησαν σε διάστημα δέκα ετών αναζητώντας αποδείξεις που να συνηγορούν στην επωφελή δράση της συγκεκριμένης διατροφικής «ασπίδας» κατά του καρκίνου. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετίζεται περισσότερο με το πόσο πολύ τρώει και πίνει κανείς παρά με το τι τροφές καταναλώνει.


Διαβάστε περισσότερα: Επιπλέον, ενώ το κάπνισμα αυξάνει ως και 50 φορές τις πιθανότητες ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο κατά μόλις 10%.

Ο επιδημιολόγος Τιμ Κι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι, ενώ τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι από μόνα τους προστατεύουν από τον καρκίνο. «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής δίαιτας και καλή πηγή θρεπτικών συστατικώναλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου. Οπως φαίνεται, μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες εμφάνισης καρκίνου» υπογράμμισε ο δρ Κι.
πηγή: το βήμα

Πιο κεφάτοι όσοι κόβουν το τσιγάρο


Oι καπνιστές στο άκουσμα της είδησης μονολόγησαν: "Τι άλλο θα βρούν να μας πουν για να το κόψουμε;". Οι πρόσφατα απεξαρτημένοι άρχισαν να δηλώνουν οτι ήδη αισθάνονται καλύτερα και εκεί οφείλεται το ανεξήγητο κέφι τους. Οι γύρω τους βέβαια τους κοίταξαν λίγο περίεργα.

Οπως και να' χει, οι επιστήμονες μίλησαν και είπαν: Όσοι το παίρνουν απόφαση και κόβουν το κάπνισμα, δεν κάνουν καλό μόνο στη σωματική τους υγεία, αλλά και στην ψυχική.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ποτέ - τουλάχιστον για όσο καιρό καταφέρνουν να μην καπνίζουν.Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Κρίστοφερ Κάλερ του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα έρευνας στη νικοτίνη και τον καπνό "Nicotine and Tobacco Research", συστήνουν στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο σαν ένα βήμα για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους. Όπως αναφέρουν, αντίθετα με ό,τι φοβούνται πολλοί καπνιστές, το κόψιμο δεν θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία για χάρη μόνο της σωματικής υγείας, η οποία θα συνοδευτεί από περισσότερη κατάθλιψη.

"Συχνά γίνεται η υπόθεση ότι οι άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του τσιγάρου και ότι, αν το έκοβαν, ίσως πυροδοτούσαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Όμως, όταν κανείς καταγράψει την ψυχική διάθεση των καπνιστών, διαπιστώνει ότι, ακόμα κι αν πετύχουν να το κόψουν για λίγο, αμέσως αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης", δήλωσε ο Κάλερ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 236 άνδρες και γυναίκες που, εκτός από καπνιστές, ήσαν και φανατικοί φίλοι του αλκοόλ. Μετά από προσπάθειες των εθελοντών, με τη βοήθεια των επιστημόνων, να κόψουν το τσιγάρο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε όσους το σταμάτησαν για λίγο, η ψυχική κατάστασή τους βελτιώθηκε, ενώ όταν ξανάρχισαν το κάπνισμα, η διάθεσή τους χειροτέρευσε, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ήταν πριν αποπειραθούν να σταματήσουν να καπνίζουν.

Όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή από το κάπνισμα, τόσο λιγότερα συμπτώματα αρνητικής ψυχικής διάθεσης είχαν οι εθελοντές. Όσοι δεν κατάφεραν καθόλου να κόψουν το τσιγάρο, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους τους άλλους μέχρι το τέλος της μελέτης. Αντίθετα, όσοι το έκοψαν οριστικά, δήλωσαν και οι πιο χαρούμενοι από όλους.

Ο Κάλερ δήλωσε ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το κάπνισμα όντως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να μετριάζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη, ακόμα κι αν μερικοί καπνιστές δικαιολογούν τη συνήθειά τους σε αυτή τη βάση. Όπως είπε, το αντίθετο ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει: το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και δυστυχίας.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ορκομωσία



Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Α.Π.Θ έγινε χθες 30-11-2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 π.μ, η ορκομωσία των πτυχιούχων φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής που είχαν εισαχθεί σάυτήν το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.Ανάμεσα στους ορκισθέντες και ο Αντώνης Βλαχάβας.(φωτό) Η οικογένειά του, του εύχεται ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και κάθε ευτυχία στη ζωή του.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

« Πόθεν έσχες»


Πολύ παλιός θεσμός, που τον καθιέρωσε επιβλητικά ο βασιλιάς της Αιγύπτου Αμάσιος. Κάθε Αιγύπτιος όφειλε να αποδείχνει κάθε χρόνο στο Νομάρχη ότι νόμιμα απόχτησε τα έσοδά του. Στην περίπτωση που δεν μπορούσε να το αποδείξει, τότε καταδικαζόταν σε θάνατο. Αυτό το αναφέρει ο Ηρόδοτος. ( Β΄177). Προσθέτει, όμως , ο Ηρόδοτος , ότι αυτόν τον νόμο τον μετέφερε ο Σόλωνας και τον εφάρμοσε στην Αθήνα. Αλλά ο Άμασις βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 569 π.χ , δηλαδή, πολύ μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας του Σόλωνα. Πιο πιθανό ίσως θα φαινότανε, ότι ο Άμασις, φίλος του Σόλωνα, τροποποίησε τον πολύ αυστηρό νόμο του Δράκοντα περί «αργίας» « αργία μήτηρ πάσης κακίας» , κατά τον οποίο ο «αργός», μηνυόμενος («αργίας γραφή») τιμωρούνταν με θάνατο. Φαίνεται δε ότι ο Δράκοντας είχε εφαρμόσει την πολύ αυστηρή ποινή του θανάτου για τους « αργούς», γιατί ίσως είχε στο νου του, ότι δεν είναι δυνατόν ο «αργός» να ζει, εφόσον δεν είχε βιοποριστικό επάγγελμα ή άλλη περιουσία, αλλά ζούσε σε βάρος της Πολιτείας.
Αλλά και στην αρχαία Ρώμη υπήρχε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» στο Δημόσιο Δίκαιο. Στο ιδιωτικό Δίκαιο εφαρμοζόταν το «Μουκιανό Τεκμήριο», κατά το οποίο παντρεμένη γυναίκα( που η περιουσία της ανήκε κατά τεκμήριο στον άντρα της), έχουσα περιουσία που δεν προερχόταν από δωρεές του άντρα της, ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει από πού τα βρήκε( πόθεν έσχες).
Στη νεότερη Ελλάδα η αρχή του «πόθεν έσχες» υποβλήθηκε σαν πρόταση νόμου, το 1925, στην Δ΄Εθνοσυνέλευση, από το βουλευτή Μοσχούλα. Επίσης υποβλήθηκε μια άλλη ίδια πρόταση νόμου: «περί ειδικής εξετάσεως όλων των από 15 Δεκεμβρίου 1923 κυβερνήσεων».Αλλά και οι δύο προτάσεις δεν έγιναν δεκτές, γιατί θα ήταν δύσκολος ο έλεγχος στην εφαρμογή του καταγράφοντας τα περιουσιακά κλπ. στοιχεία όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των Δημοσίων Υπαλλήλων και ακόμη των ιδιωτών. Γενική μελέτη πάνω στην αρχή του «πόθεν έσχες» δημοσίευσε από το 1910 ο Ν. Δημητρακόπουλος στο περιοδικό «Δίκαιον» ( 10 Ιανουαρίου 1910). Τη φράση την έκανε πιο γνωστή ο Χαρίλαος Τρικούπης, που ζήτησε να εφαρμοστεί το «Πόθεν έσχες».

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μία ασπιρίνη την ημέρα για όλους από τα 45 και πάνω.


ΛΟΝΔΙΝΟ Oλα τα άτομα άνω των 45 ετών θα έπρεπε να λαμβάνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση προκειμένου να προστατευθούν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα σύσταση επιτροπής βρετανών ειδικών.

Οι επιστήμονες ανέφεραν σε συνάντησή τους στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους για τους μεσήλικους.

Η σύσταση αυτή έρχεται έναν μήνα μετά τη δημοσίευση μελέτης ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» σύμφωνα με την οποία η λήψη 75 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση επί πέντε έτη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 25% και τους θανάτους εξαιτίας της νόσου κατά ένα τρίτο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πιθανώς και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του οισοφάγου.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι όλα αυτά τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία έχουν τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο καθηγητής Πίτερ Ρόθγουελ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης σχετικά με την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο του εντέρου και συμμετείχε στο πάνελ των ειδικών, ανέφερε ότι και ο ίδιος λαμβάνει πλέον μετά τα αποτελέσματα το φάρμακο σε καθημερινή βάση. «Υποπτεύομαι ότι σε πέντε ως δέκα χρόνια από σήμερα θα συνταγογραφούμε ασπιρίνη στους μεσηλίκους για προστασία από πλήθος προβλημάτων και όχι μόνο των αγγειακών». Πάντως ο καθηγητής τόνισε ότι ως τότε ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους αφού το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με πρόκληση γαστρορραγίας.
πηγή: το Βήμα

Κινδυνεύει το μέρισμα 200.000 συνταξιούχων


Νέο σοκ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την κατάργηση των επιδομάτων που αντιστοιχούν στα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τη μείωση του μερίσματος από 10% ως 35%, προτείνει η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για το 2011. Ετσι, περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι δημοσίοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς «δώρα» στις εφετινές εορτές, καθώς αυτά δίδονται τον Ιανουάριο, ενώ θα υποστούν μειώσεις και στα μερίσματα που λαμβάνουν κάθε τρίμηνο. Η διοίκηση του Ταμείου επικαλείται οικονομικά ελλείμματα και ζητεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Τα μέτρα που πρότεινε είναι: Κατάργηση του μερίσματος Χριστουγέννων και Πάσχα. Μείωση του μερίσματος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%. Μείωση του κατώτερου μερίσματος κατά 35%. Μείωση του μερίσματος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.


Η ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή της επιστολή προς τη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου χαρακτηρίζει τι ς προτάσεις περικοπών ως «νέα επίθεση στα ήδη σφαγιασμένα εισοδήματα υπαλλήλων και συνταξιούχων και τους οδηγούν σε απόγνωση». Και προσθέτει ότι «για την κατάσταση του Ταμείου και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία- συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του “παγώματος” των προσλήψεων, η ανασφάλεια και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων» .

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει, ακόμη, τις αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά του Ταμείου που προκαλούνται από το μνημόνιο και την επιβάρυνση που είχε κατά το παρελθόν για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών, κυβερνητικών πολιτικών (χορήγηση επιπλέον μερίσματος για την ενίσχυση συνταξιούχων), αλλά και από πολιτικές που ακολούθησε το κράτος για «εθνικούς λόγους» έναντι άλλων χωρών (οικόπεδο αμερικανικής πρεσβείας κτλ.).

Το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο κυμαίνεται από 96 ως 240 ευρώ και είναι αντίστοιχο των εισφορών και των ετών ασφάλισης του συνταξιούχου. Δίδεται για 14 μήνες το έτος, αλλά χορηγείται ανά τρίμηνο.

Στο Μετοχικό Ταμείο συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι υπάλληλοι των υπουργείων και της Βουλής, ενώ από τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ μετέχουν μόνο όσοι με ειδικές διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλισή του. Επίσης μετέχει το προσωπικό, διοικητικό και στρατιωτικό, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.

Το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους και, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα όπως η επιβολή πρόσθετης εισφοράς 2% σε όλους τους υπαλλήλους προκειμένου να διασωθεί το Ταμείο και να λάβουν οι συνταξιοδοτούμενοι το εφάπαξ βοήθημα. Σημειώνεται ότι περίπου 40.000 υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά να λάβουν το εφάπαξ.

Η ΑΔΕΔΥ αντιδρά σε μια τέτοια εξέλιξη και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να λύσει το πρόβλημα μέσω δανεισμού.

πηγή: το Βήμα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

50% κάτω οι διορισμοί των δασκάλων,έως 626 μόρια κάτω οι βάσεις


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το καλοκαίρι και τα 10 τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης.Ο πήχης των βάσεων χαμηλώνει λίγο πάνω από τα περίπου 17.100 μόρια για το τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου, ενώ στέκεται στο ύψος του «άριστα» για το τμήμα της Θεσσαλονίκης με 18.711 μόρια. Να φανταστεί κανείς ότι το 2009 τα τμήματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας είχαν ξεπεράσει τα 18.850 μόρια! Την τριετία 2006-08 η άνοδος των βάσεων εισαγωγής ήταν εντυπωσιακή, ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο των 500 μορίων και φτάνοντας μέχρι τα 800 τον χρόνο παρά την αύξηση του αριθμού εισακτέων. Ποιος φανταζόταν πριν από εννέα χρόνια αυτή τη «μεγάλη έκρηξη» των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης... Η «έκρηξη» 2002-2009
Μέχρι και το 2002 αυτά τα τμήματα ήταν σχετικά χαμηλής ζήτησης (από 42 μέχρι 659 πρώτες προτιμήσεις για το τμήμα της Αθήνας) και με χαμηλές βάσεις εισαγωγής που κυμαίνονταν από 12.684 έως 14.515 μόρια.

Το 2003-09 ήταν η «χρυσή επταετία» των παιδαγωγικών τμημάτων. Από «φτωχοί» συγγενείς κατάφεραν να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές! Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2007-2009 τα τμήματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας πήραν τα «σκήπτρα» στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων για όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελώντας τα δημοφιλέστερα τμήματα.

Το 2009 για ακόμα μία χρονιά τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας βρέθηκαν στα ύψη και εδραιώθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις στο γενικό σύνολο των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έστω και αν παρουσίασαν αισθητή κάμψη στον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων για το τμήμα της Θεσσαλονίκης (-353) και γι’ αυτό της Αθήνας (-140).

Εκτός από τη σχετικά γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και την όποια ασφάλεια του Δημοσίου, σημαντικό ρόλο στην προτίμηση των υποψηφίων παίζει όλα αυτά τα χρόνια και το γεγονός ότι τα παιδαγωγικά τμήματα συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή μεταξύ των υποψηφίων και των τριών κατευθύνσεων. Ανήκουν στο 1ο και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο και μπορούν να τα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι και των τριών κατευθύνσεων χωρίς «απώλεια μορίων», την οποία θα προκαλούσε η αντικατάσταση των μαθημάτων βαρύτητας από τα Γενικής Παιδείας.

Φτάσαμε όμως στο 2010 στην εποχή της κρίσης και αρχίζει η αντίστροφη πορεία. Η δραστική μείωση διορισμών κατά 50% και πλέον μειώνει τις πρώτες προτιμήσεις, με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση των βάσεων εισαγωγής που περιγράψαμε.Ολοήμερο και μνημόνιο
Είναι αλήθεια ότι ο θεσμός του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, παρά τις σοβαρές δυσλειτουργίες και αμφισβητήσεις, χρωμάτισε με τα χρώματα της ελπίδας το τοπίο στη ζήτηση των αποφοίτων παιδαγωγικών τμημάτων, δημιουργώντας ευοίωνες επαγγελματικές προοπτικές. Από το 2001-02 διαφάνηκαν θετικές προοπτικές, καθώς η παραγωγή πτυχιούχων ήταν περίπου 1.150-1.350 άτομα, ενώ διορίζονταν πάνω από 2.000.

Αν λάβει κανείς υπόψη του το έλλειμμα εκπαιδευτικού προσωπικού και τις σύγχρονες ανάγκες για κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών και ωρομισθίων με μαζικούς διορισμούς, τότε γίνεται φανερό ότι οι προοπτικές για τους δασκάλους εμφανίστηκαν εξαιρετικά θετικές όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο 2-3 χρόνων.

Ωστόσο, η πολιτική λιτότητας για την εκπαίδευση και η μείωση των διορισμών προκαλεί ποικίλες παρενέργειες. Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκαν στα 2.500 άτομα. Και φέτος συρρικνώθηκαν στα 1.425, αριθμός που όχι μόνο είναι ο μικρότερος της δεκαετίας (σχετικός πίνακας), αλλά και τρεις φορές μικρότερος σε σύγκριση με πολλές από τις προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, όμως, κάθε χρόνο κατά μέσον όρο 8.000 δάσκαλοι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές.

Είναι επίσης ανησυχητικό ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης μειώνει δραστικά τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση σε ποσοστά μέχρι και 50%. Και όχι μόνο τους διορισμούς, αλλά και τους μισθούς. Από 1.305 ευρώ (νεοδιόριστος) έως 1.715 ευρώ (στα 35 χρόνια εργασίας) περικόπτονται από τις ετήσιες αποδοχές των εκπαιδευτικών με βάση το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει μείωση αποδοχών από 5,7% - 7,4%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά (2009).

Ο «δόκιμος» εκπαιδευτικός
Μειωμένοι λοιπόν προβλέπονται οι διορισμοί δασκάλων. Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, οι πτυχιούχοι δημοτικής εκπαίδευσης που πέρασαν από τον διαγωνισμό του 2009 ήταν 2.310, ενώ την προηγούμενη διετία ήταν 2.580.

Για τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν εξαγγελθεί σημαντικές αλλαγές και διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Παιδείας ήταν μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα δημοτικά να γίνουν ολοήμερα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια.

Ωστόσο η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και οι μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή προκαλούν αμφιβολίες και προβληματισμό.

Επίσης, ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κόλπους των εκπαιδευτικών το σχεδιαζόμενο νέο σύστημα διορισμών και οι δηλώσεις της υπουργού για τον θεσμό του «δόκιμου» εκπαιδευτικού.

Σκοπός και σπουδές
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης σκοπό έχουν την ανάδειξη επιστημόνων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, και συγκεκριμένα των δημοτικών σχολείων (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήκουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά). Επιπλέον, τα τμήματα αυτά αποσκοπούν στο να καλλιεργήσουν στους φοιτητές και μέλλοντες δασκάλους πνεύμα ελεύθερης αναζήτησης της γνώσης, συλλογικής προσπάθειας και δημοκρατικής συμπεριφοράς, στο να τους καταστήσουν φορείς βελτίωσης της κοινωνικής ζωής και ανάπτυξης του τόπου τους, και να τους παράσχουν τα εφόδια για την ανάπτυξη της αυτενέργειας, της προσωπικής έκφρασης και της κριτικής ικανότητας των μαθητών τους.

Τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων δεν διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους. Σε όλα τα τμήματα είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει και υποδειγματικές διδασκαλίες σε διάφορες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
Το επάγγελμα του δασκάλου αποτελεί σταθερή αξία, παρά τις χαμηλές αποδοχές που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δάσκαλος συμβάλλοντας στη μόρφωση και διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών αποτελεί πρότυπο για τις επαγγελματικές τους επιλογές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από διεθνείς έρευνες, στις οποίες αποτυπώνεται ότι οι μαθητές μετά τα επαγγέλματα του θεάματος και του «φαίνεσθαι» (ποδοσφαιριστές καλλιτέχνες κ.ά.) και τα ιατρικά, στρέφονται προς το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας μια τάξη ή αναλαμβάνοντας κάποιο τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί με 5 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για διετή μετεκπαίδευση στη Γενική ή στην Ειδική αγωγή στα διδασκαλεία που υπάρχουν στα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης.

Οι εκπαιδευτικοί με μετεκπαίδευση στην Ειδική αγωγή μπορούν να διδάξουν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, όπου όμως μπορούν να διδάξουν και εκπαιδευτικοί χωρίς ανάλογη μετεκπαίδευση, εάν ο αριθμός των μετεκπαιδευομένων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Υπερθερμαίνονται οι λίμνες


Ανησυχητικές είναι οι μελέτες και τα στοιχεία της ΝΑΣΑ καθώς δείχνουν πως η θερμοκρασία σε τουλάχιστον 160 λίμνες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αυξήθηκε σημαντικά, συγκριτικά με περίπου 20 χρόνια πριν.Σε τουλάχιστον 160 από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο αυξήθηκε η θερμοκρασία τα τελευταία 25 χρόνια, με τις ευρωπαϊκές λίμνες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε αργά χθες, Τρίτη το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ της NASA στην Καλιφόρνια.

"Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις αναμενόμενες αλλαγές και έχουν σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη", γράφουν οι ερευνητές της NASA.

Στοιχεία από δορυφόρο χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας σε 167 λίμνες. Η ποσότητα του νερού έπρεπε να είναι 500 κυβικά χιλιόμετρα ή περισσότερο, ώστε αυτές οι θερμοκρασίες να μπορούν να μετρηθούν σε απόσταση αρκετά μακρινή από την ακτή για να μην επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες του εδάφους, τονίζουν οι ερευνητές της NASA.

Για κάθε δεκαετία, η θερμοκρασία στις λίμνες αυξήθηκε κατά 0,45 του βαθμού Κελσίου. Σε ορισμένες λίμνες αυξήθηκε ένα βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές Φίλιπ Σνάιντερ και Σάιμον Χουκ διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν στο μεσαίο έως το υψηλό γεωγραφικό πλάτος του βορείου ημισφαιρίου.Η "μεγαλύτερη και πιο σύμφωνη περιοχή με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης" είναι η βόρεια Ευρώπη, ακολουθούν η Σιβηρία, η Μογγολία και η βόρεια Κίνα, η νοτιοανατολική Ευρώπη, γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και το Καζακστάν, επισήμαναν οι ερευνητές.

Λιγότερη υπερθέρμανση παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική. Οι θερμοκρασίες στις λίμνες των νοτιοδυτικών ΗΠΑ ήταν υψηλότερες σε σχέση με τις Μεγάλες Λίμνες. Η τροπική ζώνη και αυτή στο μεσαίο γεωγραφικό πλάτος του νότιου ημισφαιρίου είχαν μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ομαδικά πυρά κατά του Μνημονίου στο ΣτΕ

Ομαδικά πυρά κατά του Μνημονίου και της δικαστικής εισήγησης που προσυπογράφει τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα των περικοπών, εξαπέλυσαν χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι νομικοί εκπρόσωποι των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με κορυφαίο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

«Η εισήγηση είναι πολιτικό κείμενο που ασχολείται με τα σπρεντ και καθόλου με τα νομικά κείμενα των δανειακών συμβάσεων. Οταν την άκουσα νόμιζα ότι βρισκόμουν στη Βουλή», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, αποδοκιμάζοντας την πλήρη ταύτιση της πρότασης της συμβούλου Μαίρης Σαρπ με τις απόψεις της κυβέρνησης.

Εκκληση στους δικαστές

Μπροστά σ’ ένα κατάμεστο ακροατήριο, ο κ. Παξινός απηύθυνε έκκληση στους δικαστές να επιτελέσουν το χρέος τους ώστε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου έναντι της ασυδοσίας της αγοράς. Προηγουμένως είχε επιτεθεί σκληρά κατά της κυβέρνησης που υπέγραψε τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, μιλώντας για εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κατάλυση του Συντάγματος.«Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών να υποκαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να έχει νομοθετική, εκτελεστική, ακόμη και δικαστική εξουσία και η υπογραφή του να δεσμεύει μια χώρα. Είναι βιώσιμο επίπεδο τα 500 και 600 ευρώ; Ακόμη και ο τελευταίος οφειλέτης έχει δικαιώματα, εκτός από το ελληνικό κράτος», τόνισε, εννοώντας ότι όσα ίσχυαν ως προς το ακατάσχετο της δημόσιας περιουσίας, ανατρέπονται υπέρ των αλλοδαπών δανειστών, χωρίς κανέναν περιορισμό. Εντονα αποδοκίμασε και την πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα επιλυθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο και από τους ίδιους τους δανειστές μας.

Πολιτικό μανιφέστο χαρακτήρισε την εισήγηση και η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Χρύσα Σαλαβράκου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου Π. Πικραμμένου. «Είναι νομικό κείμενο και σας ζητώ να ανακαλέσετε». «Κρίνεται το μέλλον όλων μας», ανταπάντησε η δικηγόρος, ζητώντας από το ΣτΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λετονίας και Ρουμανίας που απέκρουσαν ως αντισυνταγματικά ανάλογα μέτρα περικοπών.

Εγκύκλιοι με σκοπιμότητες

Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα, αμφισβήτησε το επιχείρημα της κυβέρνησης το οποίο υιοθετεί και η εισήγηση, ότι οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση της ΕΣΔΑ που προστατεύει το δικαίωμα της περιουσίας. Υποστήριξε ότι δεν καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιες αποδοχές θεωρούνται βιώσιμες και το κυριότερο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στις περικοπές, ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στην κυβέρνηση, η οποία αντί να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις, εξέδωσε εγκυκλίους σε εφαρμογή του Μνημονίου, για να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο. Η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις (ν.3833 και 3845/2010) που επικυρώνουν το Μνημόνιο, το οποίο είναι διεθνής σύμβαση, είναι άκυρες διότι έπρεπε να ψηφιστούν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε από τους δικηγόρους των συνταξιούχων και των άλλων φορέων, τονίστηκε ότι με τα οικονομικά μέτρα αυτοί που ουσιαστικά πληρώνουν το τίμημα της αδυναμίας τού κράτους να έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς είσπραξης εσόδων είναι οι πολίτες, οι οποίοι όμως δεν συνέπραξαν στο δημοσιονομικό έλλειμμα. «Το Μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός αναχρηματοδότησης των χρεών μας που οδηγεί στην πτώχευση. Ας επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν της εισήγησης. Τόνισαν ότι οι περικοπές δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ανάγκη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους της χωρας και απέκρουσαν όλες τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συχνές ήταν οι ερωτήσεις που απηύθυνε ο πρόεδρος Π. Πικραμμένος στους δικηγόρους των προσφευγόντων, μεταξύ των οποίων και αν τίθεται θέμα προδικαστικού ερωτήματος.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=226977

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ψυχρός πόλεμος στην ευρωζώνη, που δίνει μάχη επιβίωσης


Τα σύννεφα μαζεύτηκαν από νωρίς χθες στις Βρυξέλλες. Προτού καν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξαπέλυσε βόμβα κατά της Ελλάδας, απειλώντας ότι η Βιέννη μπορεί να μη συμμετάσχει στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα με το σκεπτικό ότι η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της - έστω και αν αργότερα τα μάζεψε λέγοντας πως η Αυστρία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Λίγο αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς καν να τηρήσει τα διπλωματικά προσχήματα, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι “η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας δεν είναι μονόδρομος”, με αφορμή τη δήλωση Γ. Παπανδρέου ότι η γερμανική στάση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους ίσως οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία.
“Μόλις άκουσα τι είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, σκέφτηκα: η Ελλάδα έχει εισπράξει μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό”, δήλωσε ο Σόιμπλε.
Σειρά της Ιρλανδίας;
Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την τύχη της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, δρομολογείται “ιρλανδικό πακέτο” ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών και του δημοσίου του άλλοτε “κέλτικου τίγρεως”, με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν να μιλά για “εξαιρετικά επείγον πρόβλημα”.
Η γενική ιδέα είναι τα δάνεια να προέλθουν από τη Βρετανία, τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Δουβλίνο θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για να αποφύγει το άγος (και τα επαχθή μέτρα) μιας τέτοιας παρέμβασης, όμως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αναλυτές θεωρούν μονόδρομο τη στήριξη της Ιρλανδίας, προκειμένου να αποσοβηθεί η μετάσταση της κρίσης στην Ιβηρική χερσόνησο. Η Ιρλανδία, που εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί χρηματοδότηση μόνο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού της συστήματος, έχει πάντως ορισμένα περιθώρια χρόνου, καθώς έχει καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέχρι τα μέσα του 2011 περίπου. Η Ιρλανδία, η οποία μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης θεωρούνταν χώρα υπόδειγμα, πληρώνει ακριβά την κατάρρευση της τράπεζας Angloirish, η διάσωση της οποίας θα εκτοξεύσει φέτος το έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ!

Διχασμός
Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και στη διάγνωση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Έτσι, ο μεν πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι έκανε χθες λόγο για “κρίση επιβίωσης” της Ευρώπης, ενώ ο κ. Ρεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι “δεν τίθεται θέμα επιβίωσης του ευρώ”.
Ανησυχητικά μηνύματα όσον αφορά την ενότητα της Ευρώπης στέλνουν όμως και οι συνήθως ψύχραιμοι κεντρικοί τραπεζίτες. Ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε χθες ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, “ανεξαρτήτως των τελευταίων εντάσεων σε ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων”. Σύμφωνα με αναλυτές, οι δηλώσεις αυτού του τύπου οξύνουν την κρίση, από τη στιγμή που ουσιαστικά τρεις χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) έχουν αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές.
πηγή:Μακεδονία

Παροιμιώδεις Εκφράσεις

"Αβανιοκαμένος"

Στην Κρήτη λένε, ακόμα , αβανίζω και στην Πελοπόννησο αβανιάζω, που σημαίνει συκοφαντώ, προδίνω, καταστρέφω. Στη Χίο «αβανιοκαμένος» λέγεται αυτός που έπαθε πολλά κακά από τις συκοφαντίες. Στην Ήπειρο λένε: « Κακή αβανιά να σε πάρει»ή «να σού ‘ρθει αβανιά». Ενώ σε άλλα μέρη λένε: «μού ‘βγαλαν αβανιά», δηλ. με κατηγόρησαν. Όλα αυτά έχουν την αρχή τους από το αβάνης κι αυτό από το Αραβικό havan ,που φανερώνει τον πολύ άπιστο, τον προδότη. Έτσι κατά την Τουρκοκρατία, όταν κάποιος δε χώνευε κανέναν, δεν είχε παρά να δηλώσει στις τουρκικές αρχές ότι ο τάδε είναι αβάνης. Τότε αυτός φυλακιζότανε,η περιουσία του δημευότανε και στο τέλος τον σκοτώναν. Τον αβανιοκαμένο, λέγανε, τον έπαιρνε, κυριολεκτικά, ο διάβολος ( Φ. Κακουλές, Βυζ. Βίος και Πολιτ. Τόμ. ε’).

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η παιδική μας ηλικία διαρκεί περισσότερο από εκείνη των προγόνων μας

Πολύ πιο αργά, σε σχέση με τους προγόνους του, τους ανθρώπους του Νεάντερταλ, ενηλικιώνεται ο σύγχρονος άνθρωπος, όπως υποστηρίζει μία ευρωαμερικανική έρευνα, η οποία βασίζεται σε μια νέα ανάλυση των δοντιών των δύο ειδών με τη βοήθεια πολύ ισχυρών ακτίνων Χ. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι το γεγονός πως οι άνθρωποι αναπτύσσονται πιο αργά, και έχουν πιο παρατεταμένη παιδική ηλικία, είναι ένα πρόσφατο και μοναδικό φαινόμενο για το είδος μας στη διαδικασία της εξέλιξης, εξηγούν οι επιστήμονες στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS (Χρονικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδιαιτερότητα αυτή ενδέχεται να έδωσε στους πρώτους ανθρώπους πλεονέκτημα στην εξέλιξή τους σε σχέση με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια, για λόγους που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστοι. «Τα δόντια είναι εξαιρετικοί μάρτυρες της εξέλιξης καθώς καταγράφουν την κάθε ημέρα της ανάπτυξης, κάπως σαν τους κύκλους στους κορμούς των δέντρων που μαρτυρούν την ετήσια ανάπτυξή τους», ανέφερε η Τάνια Σμιθ, καθηγήτρια βιολογίας της ανθρώπινης εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εκ των συγγραφέων της συγκεκριμένης μελέτης.

«Οι πρώτοι τραπεζίτες μας περιέχουν ακόμη και κάτι σαν ένα μικροσκοπικό πιστοποιητικό γέννησης που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν με μεγάλη ακρίβεια πόσων ετών ήταν το παιδί όταν πέθανε», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της. Η σύγκριση των πρώτων ανθρώπων με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά δείχνει ότι τα τελευταία είχαν πιο σύντομη κύηση, ότι η νηπιακή ηλικία τους διαρκούσε λιγότερο, έφταναν πιο γρήγορα σε ηλικία αναπαραγωγής και η διάρκεια της ζωής τους ήταν συνολικά μικρότερη. Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο να καθοριστεί το πότε ακριβώς συνέβησαν αυτές οι αλλαγές στο ρυθμό ανάπτυξης. Η Σμιθ και οι συνάδελφοί της από το γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Εξέλιξης Μαξ Πλανκ έδειξαν ότι οι άνθρωποι του Νεάντερταλ έβγαζαν πιο νωρίς δόντια σε σχέση με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους..

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αρχίζουν τα όργανα στην Παιδεία - Νέα συλλαλητήρια και απεργίες

Τα οικονομικά μέτρα και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βγάζουν ξανά στους δρόμους μαθητές και φοιτητές.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, προγραμματίζουν για την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι φοιτητές προκειμένου να εκδηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους, τόσο στις προτάσεις για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στα οικονομικά μέτρα. Συγχρόνως σύλλογοι φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις με στόχο τις καταλήψεις των σχολών με κυλιόμενες, όπως λένε, αποφάσεις καταλήψεων. Ήδη από αύριο και μέχρι 17 Νοεμβρίου αποφάσισε κατάληψη το τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα και ο Σύλλογος διδασκόντων του Ιδρύματος αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Επίσης απεργούν και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Πανεπιστήμια βρίσκονται οι προτάσεις του υπουργείου, καθώς τα ιδρύματα έχουν αρχίσει τον παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να καταρτίσουν το πλαίσιο των προτάσεων τους που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Δεκεμβρίου.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εγκαινίασε σήμερα την δική του ιστοσελίδα , και σ΄ αυτήν καταγράφονται οι προτάσεις όλων των φορέων του ιδρύματος διότι, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση όμως οι προτάσεις του υπουργείου παραβιάζουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων.



Με το κιάλι

Σε κάποια εκλογικά τμήματα δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Πριν χρειαστεί να ψάχνουμε τους ανθρώπους με το κιάλι, χρήσιμο είναι να δούμε την εκλογική διαδικασία με ρεαλιστικούς όρους.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι οι εκλογές δε διεξάγονται σε περιβάλλον δεκαετίας του '80. Οσο θα υποχωρούν το πελατειακό κράτος και το άμεσο συμφέρον από το εκλογικό αποτέλεσμα -μια συμβασούλα για το γιο μου, μια απόσπαση για την κόρη μου- τόσο λιγότεροι θα ενδιαφέρονται. Και πολύ λιγότεροι θα είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν δεκαέξι, δεκαοκτώ ώρες μιας μέρας για να μετάσχουν σε μια διαδικασία, στην οποία, αναπόφευκτα, είναι χειρώνακτες. Θεωρητικά, υπάρχουν ωραία λόγια για το αμπαλάζ -η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας. Πρακτικά, όλοι αισθάνονται ότι προσέρχονται σε μια αγγαρεία που μπορεί να κάνει και ο γείτονας. Α propos, ο γείτονας. Το σύστημα έχει τόσες εξαιρέσεις, ώστε κανένας δεν πείθεται ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στην «αγγαρεία». Κατ΄ αρχάς, εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή οι μισοί Ελληνες. Αυτό, ίσως είχε νόημα πριν από εξήντα χρόνια, αλλά δεν έχει σήμερα. Οπως μπορεί να μοιράζει ψηφοδέλτια ο ιδιωτικός υπάλληλος, μπορεί να μοιράζει και ο δημόσιος. Ετσι, όμως, δημιουργείται το πρώτο αίσθημα αδικίας. Μετά, έρχονται οι προσωπικές σχέσεις. Μ΄ ένα γνωστό στο αστυνομικό τμήμα, μπορεί η πρόσκληση να μην σου επιδοθεί ποτέ, οπότε λουφάρεις νομίμως. Ακολουθεί η έλλειψη κυρώσεων. Οποιος πήγε, πήγε. Οποιος δεν πήγε, δεν πήγε. Κανένας εισαγγελέας δε θα τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις. Κι αν τυχόν τον καλέσει, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, θα φέρει ένα ψευτοχαρτί από το γιατρό. Κακά τα ψέματα. Σε κάνουν να αισθάνεσαι κορόιδο και κανείς δε θέλει να αισθάνεται κορόιδο. Ακόμη κι αν του περισσεύουν δεκαοκτώ ώρες.

Και τέλος, υπάρχει η διαχείριση των ανθρώπων. Με το δικαστικό αντιπρόσωπο, το γραμματέα και ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, συνήθως γίνονται εκλογές. Στην καταμέτρηση, ένας ακόμη φτάνει και περισσεύει. Οταν, λοιπόν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος που απ΄αυτήν την ιστορία θα κερδίσει τριακόσια, τετρακόσια ευρώ, κρατά χωρίς λόγο τέσσερις ανθρώπους από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα, αντί να μοιράζει μεταξύ τους το χρόνο, τους κάνει να αισθάνονται ακόμη πιο βαριά την αγγαρεία. Και την επόμενη φορά, όπου φύγει φύγει…

Του Μάκη Βοϊτσίδη από τον Αγγελιοφόρο

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Επί θύραις νέο Ασφαλιστικό!

Η νέα ασφαλιστική καταιγίδα βρίσκεται επί θύραις. Το κείμενο της Πράσινης Βίβλου που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδεικνύει ότι, λίαν προσεχώς, θα εισέλθουμε στο δεύτερο στάδιο της «μεταρρύθμισης», η οποία θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο ή στο 68ο έτος της ηλικίας, ή ακόμη και σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Από το μοντέλο συντάξεων που υιοθετεί η Πράσινη Βίβλος (δοκιμάζεται για πρώτη φορά αυτούσιο στην Ελλάδα μετά το 2020) απουσιάζει παντελώς η δημόσια χρηματοδότηση. Το τοπίο, που περιγράφει η Πράσινη Βίβλος για τις συντάξεις στη Ευρώπη είναι εξαιρετικά θολό. Πάντως τα υποδείγματα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών δείχνουν τον δρόμο. Σύνθετα συνταξιοδοτικά πακέτα στη θέση των παλαιών σχημάτων της μιας δημόσιας σύνταξης. Αντικατάσταση των ........συστημάτων «καθορισμένων παροχών» σε συστήματα «καθορισμένων εισφορών», αποσύνδεση της ασφάλειας των μισθωτών από τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια των επιχειρήσεων, που αποτελούσαν εγγύηση μονιμότητας για το προσωπικό αλλά τώρα «μπορούν να αποτελέσουν δυσβάσταχτο φορτίο για τους εργοδότες». Και όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα ανασφαλή αγορά εργασίας.
(Από την «Καθημερινή»)

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΡΑΝΙΔΙΑ






KPANIΔIA παλ. KPANIK Σλαβ. kranic= βρύση. Oικισμός TΣINTZIPA (βλαχ. ακρίδα, πρβλ. γιουγκ Cincaris= Bλάχοι).

Η ονομασία του χωριού στην περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν « Κρανίκ». Και συναντάται για πρώτη φορά γραμμένο με το όνομα αυτό στον κώδικα Ζάβορδας, από όπου συνάγεται ασφαλώς ότι το χωριό υπήρχε πριν από το 1692. Από πότε όμως ακριβώς είναι άγνωστο. Αποτελείται από δύο συνοικισμούς. Τα Κρανίδια και την Τσίντζιρα.
Αναφερόμενος στην ονομασία του ο π. Λιούφης στην « Ιστορία της Κοζάνης » μας δίνει την πληροφορία ότι άγνωστος με χειρόγραφά του, ισχυρίζεται ότι προέρχεται από το « Γρανικός» κ.λ.π. Ο ίδιος όμως ο π. Λιούφης αποδίδει την ονομασία στην οικογένεια Καρανικαίων που κατάγονταν από το χωριό. ( χωριό του «Καρανίκου» ύστερα του «Κρανίκου» και τελικά «Κρανίκ».)
Υπάρχει και η εκδοχή ότι ήταν τόπος κρανιών. Πιθανότερη και μάλλον σίγουρη μπορούμε να πούμε ότι είναι η άποψη του Λιούφη, που ενισχύεται από ενθύμηση που βρέθηκε σε παλιό Μηναίο του ναού με εγγραφή «….ετούτο το βιβλίο είναι του Αγίου Νικολάου από χωριό λεγόμενον Καρανίκου και όποιος το πάρει νάναι αφορισμένο-Μάης 1784».
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στο χωριό κατοικούσε αμιγής ελληνικός χριστιανικός πληθυσμός. Και μάλιστα το 1872 κατοικούσαν 20 οικογένειες στο κρανίκ και 5 στη Τσίντζιρα.( Γουναρόπουλος). Ήταν τσιφλίκι μπέηδων και μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια, του Ομέρ Μπέη, που έδειχνε φιλέλληνας. Κατά τις μαρτυρίες των πιο ηλικιωμένων χωριανών, ο μπέης αυτός πίστευε στους Αγίους και έδειχνε ευλάβεια στη χριστιανική θρησκεία. Σε περιόδους ανομβρίας έστελνε και έφερνε τα Ιερά λείψανα του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου και έκαμναν λιτανείες, στις οποίες συμμετείχε και πρώτος έδινε την προσφορά του στον Άγιο. Στις 9-10 Οκτωβρίου 1912 όταν οι τούρκοι στα Σέρβια κατέσφαξαν με δόλο τους προκρίτους της περιοχής, αυτός γνωρίζοντας τις προθέσεις των τούρκων, ειδοποίησε και φυγάδευσε όσους μπόρεσε, με προσωπικό του κίνδυνο.
Το 1923 αποκαταστάθηκαν στο χωριό και προσφυγικές οικογένειες και έκτοτε κατοικείται από ντόπιους και πρόσφυγες. Στην αρχή που ήρθαν οι πρόσφυγες είχε κάποια παραξενιά το πράγμα. Άλλη η ενδυμασία των ντόπιων, άλλη των προσφύγων, άλλη η νοοτροπία και η συμπεριφορά και συνήθειες των μεν από τους δε, άλλη ακόμη η γλώσσα και η διατροφή. Γέμισε ο κάμπος βουβάλια και αραμπάδες που δεν ήταν ως τότε γνωστά στους εντόπιους. Δεν ήταν στην αρχή εύκολο το σμίξιμο των κατοίκων, αλλά ο χρόνος τα συνταίριαξε. Σήμερα δεν υπάρχει καμιά διάκριση, όλοι είναι Κρανιδιώτες.
Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής δεν είχαν ιδιαίτερα επεισόδια και θλιβερές καταστάσεις όπως στα Σέρβια και τα ορεινά χωριά. Δεν μετακινήθηκαν από το χωριό τους, εκτός ορισμένων οικογενειών, δεν εκδήλωσαν κάποια δράση κατά των κατακτητών και οι γερμανοί σε γενικές γραμμές δεν τους πείραξαν. Είναι ίσως το καλύτερο καμποχώρι της περιοχής, κοντά στον Αλιάκμονα, με πολλά κι καρπερά χωράφια. Είχε πάντα αρκετά ποτιστικά κτήματα και είχε πλούσια παραγωγή. «Υδρόμυλοι και δαμασκηνέαι πολλαί» αναφέρει ο Κ. Γουναρόπουλος το 1872. Στα χρόνια πάντως μετά το 1912 δεν είναι γνωστό για τις δαμασκηνιές,αλλά για τα μποστάνια και τα κηπευτικά. Καρπούζια…πεπόνια, πράσα, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κι όλα τα κηπευτικά ήταν οι αποδοτικότερες καλλιέργειες στα ποτιστικά τους κτήματα. Κάθε Δευτέρα, στα Σέρβια και κάθε Τρίτη - Σάββατο στην Κοζάνη ήταν πολυάριθμη η παρουσία των Κρανιδιωτών με τα άφθονα και ποικίλα ζαρζαβατικά τους.
Στα χρόνια μετά το 1970 με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Αλιακμονα, πολλά κτήματα απαλλοτριώθηκαν και κατακλύστηκαν από τα νερά της και οι οικογενειακοί κλήροι ελαττώθηκαν, αλλά η ζημιά αυτή αναπληρώθηκε με τη μετατροπή πολλών ξερικών χωραφιών σε ποτιστικά με άντληση νερού από την παρακείμενη λίμνη.
Διαμένουν σήμερα μόνιμα στο χωριό γύρω στους 650-700 κάτοικοι, ενώ πάρα πολλοί έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα για να πετύχουν καλύτερους όρους διαβίωσης.
Εδρεύει κοινότητα, λειτουργούσε δημοτικό σχολείο με 70 περίπου μαθητές, νηπιαγωγείο καθώς και Γεωργικός Συνεταιρισμός. Με τον Καποδίστρια και τη συνένωση των κοινοτήτων τα Κρανίδια έγιναν δημοτικό διαμέρισμα του διευρυμένου δήμου Σερβίων. Σήμερα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ο Αθλητικός και ο Μορφωτικός Σύλλογος «ο ΚΥΚΛΟΣ». Ειδικά ο δεύτερος έχει να επιδείξει θαυμαστές δραστηριότητες που οφείλονται βεβαίως στο μεράκι και τη διάθεση των νέων του χωριού, οι οποίοι για να γίνουν αυτές, διαθέτουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία χορευτικών τμημάτων, ενηλίκων και παιδιών, τα οποία παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις ακόμα και εκτός νομού ενώ πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο, την παραμονή του προφήτη Ηλία, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου. Είναι το περίφημο πια "αντάμωμα των Κρανιδιωτών", όπου Κρανιδιώτες απ’΄όλα τα μέρη της Ελλάδος, και όχι μόνο, έρχονται στο χωριό για να ανταμωθούν με συγγενείς και φίλους ενώ το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Μετά το σεισμό του 1995,κτίστηκαν καινούργια σύγχρονα σπίτια, ολόκληρο σχεδόν το χωριό ανανεώθηκε, διαμορφώθηκαν δημόσιοι κοινωφελείς χώροι και όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπάρχει αρκετή πολιτιστική κίνηση.
Οι κάτοικοι είναι εργατικοί, ευφυείς, προοδευτικοί, ανήσυχοι και δραστήριοι ιδίως όσον αφορά στην πρόοδο και στην προκοπή τους. Οι κύριες επαγγελματικές τους ασχολίες είναι η γεωργία με ποικίλες καλλιέργειες, ενώ η κτηνοτροφία τους είναι περιορισμένη.


Μερικά γνωστά στατιστικά στοιχεία


Το1872 κατοικούσαν 20 οικογένειες στα Κρανίδια και 5 στην Τσίντζιρα ( Κ. Γουναρόπουλος)
Το 1901 είχε 45 οικογένειες ( Εκκλησιαστικός Κώδικας 49).
Το 1906 είχε 220 κατοίκους.( Ε.Κ 60).
Το 1907 είχε 60 οικογένειες και 300 άτομα. ( Ε.Κ 61)
Το 1895 είχε σχολείο με 30 μαθητές και 1 γραμματοδιδάσκαλο.( Ε.Κ 49)
Το 1907 είχε σχολείο με 20 μαθητές και ένα δάσκαλο με ετήσια αμοιβή 12 λίρες. (Ε.Κ 61).
Το 1853 είχε σχολείο Αυτό φαίνεται από ενθύμηση σε παλιό Μηνιαίο της εκκλησίας όπου αναφέρεται: « Κάνω θύμηση τον καιρόν όπου ήμουν δάσκαλος εις χωρίον λεγόμενον Κρανίκου. Εγώ ο Θανάσης παιδί του Γιώργου από Αυλές διά μισθό μου γρόσια 150 χρόνον καιρό 1853 Μάης 23 ». Από το 1853 συνεπώς, υπάρχει στο χωριό οργανωμένο σχολείο και οποιασδήποτε μορφής βαθμίδα κι αν ήταν πρέπει να θεωρείται σημαντικό, αφού στα χρόνια αυτά ελάχιστα ήταν τα χωριά που είχαν έστω μια υποτυπώδη μορφή σχολείου και μια φροντίδα μόρφωσης.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ

Για όσους χρόνους είναι γνωστό το χωριό, πάντα οι κάτοικοί του είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Και πρέπει να εκχριστιανίστηκε όταν αυτό συνέβη σε ολόκληρη την περιοχή Σερβίων που ανάγεται στα πριν τον 9ο αιώνα χρόνια .
Κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής της ενορίας είναι ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου. Κτίστηκε βέβαια καινούργιος περικαλλής ναός του Αγίου Γεωργίου, αλλά ενοριακός παραμένει ο παλιός.
Οι Κρανιδιώτες διακρίνονται για ευσέβεια και ενδιαφέρον για ζητήματα της εκκλησίας. Εκκλησιάζονται κανονικά και συνδράμουν στο έργο ανοικοδομήσεως εκκλησιών και εκκλησιαστικών κτισμάτων.
Ο Μητροπολίτης επισκέπτεται κατά καιρούς και κατά την κρατούσαν τάξη κι κάθε Κυριακή αποστέλλεται γραπτό κήρυγμα του μητροπολίτη που αναγιγνώσκεται από τον άμβωνα. Έχει μόνιμο τακτικό ιερέα και τελούνται όλες οι ετήσιες ιερές τελετές κανονικά. Σχισματικούς ή αιρετικούς δεν έχει η ενορία. Τα οικονομικά της είναι στερημένα όπως των ενοριών της υπαίθρου ενώ η κτηματική της περιουσία αποτελείται από 27 στρέμματα χωράφια.

Εφημέριοι που υπηρέτησαν

-ΠαπαΘεόδωρος μεταξύ 1534 ως 1692. Κώδιξ Ζάβορδας Α΄γραφής.
-ΠαπαΓεώργιος μεταξύ 1534 ως 1692. Κώδιξ Ζάβορδας Α΄γραφής
-ΠαπαΓεώργιος μετά το 1692 και εις άγνωστον χρόνον. Το όνομά του στον κώδικα Ζάβορδας ύστερης γραφής.
-ΠαπαΣτάμκος, ΠαπαΚωνσταντίνος 1842-1848. Τα ονόματά τους σε ενθυμήσεις παλαιών λειτουργικών βιβλίων. Επί των ημερών τους 1842-1844 ανακαινίστηκε εκ βάθρων η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το όνομα του ΠαπαΣτάμκου είναι καταχωρισμένο και στον κώδικα Ζάβορδας ύστερης γραφής. Υπάρχει και πρεσβυτέρας του Μαρίας.
-ΠαπαΙωάννης και Θεοδώρα πρεσβυτέρα. Εις ακαθόριστον χρόνον μετά το 1862.Τα ονόματά τους καταχωρισμένα στον κώδικα Ζάβορδας ύστερης γραφής.
-ΠαπαΑθανάσιος….1865…..Επιγραφή στην εικόνα του Τιμ. Προδρόμου επί του τέμπλου.
-ΠαπαΔημήτριος…..1899-1905…Εκκλ.Κώδικας βαπτίσεων 36.
-Αθανάσιος Παπατάσιος : 1924-1947. Γεννήθηκε το 1873 εις Κρανίκ. Χειροτονήθηκε το 1911 από το μητροπολίτη Φώτιο. Συνταξιοδοτήθηκε το 1947.
-Απόστολος Τσιλίκας : 1947-1980. Γεννήθηκε στα Κρανίδια το 1912. Χειροτονήθηκε 20-10-1947 από το μητροπολίτη Κωνσταντίνο Πλατή. Τοποθετήθηκε στα Κρανίδια όπου υπηρέτησε μέχρι το 1980.
-ΠαπαΔημήτριος Κτενίδης: Γεννήθηκε το 1924. Χειροτονήθηκε 25-1-1981 και 25-10-1981 από το μητροπολίτη Διονύσιο. Τοποθετήθηκε στην ενορία Κρανιδίων όπου και υπηρέτησε. Πέθανε στις 30-5-1990.
-Νικόλαος Καραϊσκάκης: 1993…. Γεννήθηκε στα κρανίδια το 1943. Χειροτονήθηκε 30-3-1993 και 10-10-1993 και καταστάθηκε στο χωριό ως τακτικός Εφημέριος. Φαίνεται πρόθυμος να πραγματοποιήσει μια πετυχημένη και θεάρεστη ιερατική σταδιοδρομία.

Για τις παραπάνω πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο του Ιωάννη Δημόπουλου: «ΤΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ»

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Για πτώχευση μιλά ο Ν. Ρουμπινί

Αναζωπυρώνει τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί - ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκόσμια σύμφωνα με το TIME - υποστηρίζοντας ότι είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα έτη, καθώς το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί και το ΑΕΠ θα μειωθεί λόγω της ύφεσης.

"Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση μην την πείτε" επιμένει "πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί" είναι η άποψη του οικονομολόγου που έγινε διάσημος, όταν πριν από πέντε χρόνια μίλησε πρώτος για την κρίση που πλησιάζει στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και τα γεγονότα τον επιβεβαίωσαν πλήρως.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο Ρουμπινί εκτιμά ακόμη ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, καθώς όπως λέει δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ούτε μέσα σε τρία χρόνια, με τα spreads στα ύψη:"Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση. Αλλά, όπως σας είπα, μπορείτε να προχωρήσετε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Να μειώσετε το χρέος σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες, και τότε δεν θα χρειασθεί να απευθυνθείτε στις αγορές" απαντά ο οικονομολόγος.

Προβλέπει δε ότι την πορεία της Ελλάδας θα ακολουθήσουν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε ένα είδος ντόμινο πτώσεων, ενώ δεν θεωρεί αναπόφευκτο το σενάριο ακόμη και να βγει εκτός ζώνης Ευρώ η Ελλάδα, καθώς όπως λέει θα οδηγηθεί σε αυτό από την αναδιάρθρωση του χρέους και την αδυναμία να παρουσιάσει ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την χώρα ανταγωνιστική:

"Μπορείτε να κάνετε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και να παραμείνετε στη νομισματική ένωση, αλλά μπορείτε ταυτόχρονα να βγείτε από το ευρώ. Η αναδιάρθρωση είναι πιο πιθανή, και θα συμβεί νωρίτερα από την ενδεχόμενη επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη, η οποία είναι λίγο παγίδα αφού ουσιαστικά θα οδηγηθείτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό είναι ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια όταν χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες υποστούν όλες τις θυσίες και εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν ανάπτυξη".

Όταν του επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων για μείωση του ελλείμματος και διαρθρωτικές αλλαγές ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι κατηγορηματικός:

"Ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση".

Συνεργάτες του στο ινστιτούτο Roubini Global Economics, υποστηρίζουν επίσης, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, τα οικονομικά της Ελλάδας δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση, αλλά τη μεταθέτουν, μέχρι η Ισπανία και η Πορτογαλία να πετύχουν εξισορρόπηση των δημοσιονομικών τους μεγεθών, πράγμα αναγκαίο για τη διατήρηση του Ευρώ και τότε - όπως υποστηρίζουν- η Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και να παραμείνει στο Ευρώ.

Από Νοέμβριο οι αλλαγές στο εισόδημα 770.000 Δημοσίων Υπαλλήλων


Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών πιάνει... δουλειά και βάζει πλαφόν ή κόβει επιδόματα από την πρώτη του ερχόμενου μήνα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” το πλαφόν στις μικτές αποδοχές μπαίνει στα 5.856,08 ευρώ κάτι που θα σημάνει μείωση των αμοιβών απλό υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχή σε επιτροπές κ.α.

Στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, ο μισθός Δεκεμβρίου δηλαδή που πληρώνεται προκαταβολικά, θα φανεί το ύψος των περικοπών.Όλα αυτά πριν αρχίζει να εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο τομέα και το οποίο θα βασίζεται σε κριτήρια όπως η παραγωγικότητα και τα προσόντα, η σπουδαιότητα της εργασίας που κάνει ο υπάλληλος, οι συνθήκες εργασίας και τέλος η σύγκληση με τις αμοιβές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πως θα μεταφραστεί η μείωση της αντιστοιχίας μισθού-επιδομάτων παραμένει άγνωστο. Σήμερα τα επιδόματα φτάνουν και στο 40% του μισθού. Ως τώρα αντί αυξήσεων το Δημόσιο έδινε επιδόματα, τα οποία τώρα λέει ότι θα κόψει.

Μέχρι στιγμή η μόνη Κυβερνητική “διαρροή” αναφέρεται στους μισθούς των ΔΕΚΟ όπου τα επιδόματα δεν θα ξεπερνούν το 15% του μισθού.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ενιαίο... φτωχολόγιο


Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία, Εκπαιδευτικό - ερευνητή «E» 22/10

Το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και τη διαστρέβλωση της σημασίας των εννοιών δεν αρκεί για να κρύψει την πραγματικότητα. Μετά τους μύθους για τον «διογκωμένο δημόσιο τομέα» και τα επαναλαμβανόμενα στερεότυπα για τους «τεμπέληδες» και «ακριβοπληρωμένους» δημοσίους υπαλλήλους που εξυπηρετεί την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», ήρθε η ώρα της επίθεσης. Αποσιωπούν την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων πληρώνεται μισθούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ε.Ε. (λιγότερα από 1.300 ευρώ τον μήνα), ενώ τα μέχρι τώρα μέτρα συρρίκνωσαν τις αποδοχές τους.

Το «ενιαίο» μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων χρησιμοποιείται σαν «δούρειος ίππος» για την «εξίσωση των μισθών προς τα κάτω». Από το 2011 έρχονται σημαντικές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ μειωμένες θα είναι οι αποδοχές και για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους, όπως προβλέπει το «πρόγραμμα σταθερότητας μέχρι και το 2013 προϋπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Οχι μόνο δεν θα καταργηθεί η «μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών» που στα λόγια είναι στόχος της κυβέρνησης, αλλά θα ενισχυθεί περισσότερο. Κι αυτό γιατί προβλέπεται η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας. Δύο από τους έξι στόχους του «Ενιαίου» Μισθολογίου είναι «να σχετίζεται με το παραγόμενο αποτέλεσμα» και «να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης». Ετσι ενισχύεται ο κομματισμός και η εξάρτηση των υπαλλήλων από τη διοικητική ιεραρχία και σταθεροποιείται η θέση της υπαλληλικής αριστοκρατίας, τόσο κατά κλάδο όσο και μεταξύ των διαφόρων κλάδων του Δημοσίου.Από τις κυβερνητικές εξαγγελίες φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας βασικός μισθός που θα είναι μικρότερος των σημερινών και ένα ενιαίο επίδομα που δεν θα συνυπολογίζεται στη σύνταξη και θα αυξάνονται οι αποδοχές ανάλογα με την παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου και της υπηρεσίας. Διαμορφώνεται, έτσι, ένας ατομικός μισθός κατά υπάλληλο. Τόσο ο υπάλληλος, όσο και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον εκάστοτε κομματικό προϊστάμενο και από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία εργάζεται.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια της παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα από την άλλη δεν είναι μόνο ατομική ή συλλογική υπόθεση των εργαζομένων. Εξαρτάται από ποικίλους εξωτερικούς παράγοντες. Από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει σε κάθε τομέα, τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, την οργάνωση, την επιμόρφωση των υπαλλήλων και άλλους παράγοντες, ων ουκ έστιν αριθμός. Κι αφού δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, τα πάντα θα εξαρτώνται από τη δημοσιοϋπαλληλική κομματικοποιημένη ιεραρχία που θέλει τον εργαζόμενο «άβουλο, μοιραίο» και υποταγμένο. Ετσι, δημιουργούνται συνθήκες ζούγκλας.

Τέλος, η λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, δηλαδή το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών στους ιδιώτες, είναι ψευδεπίγραφη (απλά, αντί για ένα κρατικό μονοπώλιο, έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο), αφορά τις πιο αποδοτικές και κερδοφόρες (ποιος άλλωστε ιδιώτης θα αγόραζε ζημιογόνες;) και μετά την ιδιωτικοποίησή τους τα πράγματα χειροτερεύουν όσον αφορά στην προσφορά υπηρεσιών.